Hopp til innhold

BT blir presset i Drevland-saken

BT-redaktør bekrefter at mediehuset blir utsatt for press for å droppe kritiske saker mot ordfører Trude Drevland.

Bergens Tidende i Krinkelkroken

PRESSES: Nyutnevnt sjefredaktør Øyulf Hjertenes i Bergens Tidende bekrefter at mediehuset utsettes for press for å stoppe kritisk journalistikk mot den korrupsjonssiktede ordføreren.

Foto: André Marton Pedersen

Nylig ble det kjent at bergensordfører Trude Drevland og havnesjef Inge Tangerås er siktet for grov korrupsjon i cruisedåp-saken.

Noen mener det er media, og ikke Trude Drevland, som er problemet. Et eksempel er Facebook-gruppen «Støtt Trude Drevland» som ønsker å «stoppe hetsen fra BT».

Det er forbløffende mange som er villige til å se mellom fingrene på selv alvorlige overtramp hvis det er snakk om en person de selv liker.

Øyulf Hjertenes, sjefredaktør

– Slutt å skriv om Drevland

Nyutnevnt sjefredaktør Øyulf Hjertenes bekrefter at mediehuset utsettes for press både fra enkeltpersoner og støttespillere til maktmennesker.

Øyulf Hjertenes, sjefsredaktør i Bergens Tidende frå hausten 2015

BEKREFTER PRESS: Sjefredaktør Øyulf Hjertenes i BT.

Foto: Ingfrid Fossåskaret / NRK

– Har BT fått konkrete henvendelser om å droppe kritisk omtale av Trude Drevland?

– Ja, definitivt. Veldig mye av kritikken vi får i denne saken handler om at vi må slutte å skrive om saken, sier Hjertenes til NRK.

Han forteller at BT-journalistikken jevnlig utsettes for press.

– Det er ganske vanlig at BT kritiseres når vi skriver kritiske artikler om maktpersoner, enten det er personen i politikken, i næringslivet eller i andre områder av samfunnet. Dette er også noe BT må regne med. Tilbakemeldinger er alltid nyttige for oss, også i de tilfellene hvor kritikere tilsynelatende ikke er interessert i den journalistiske begrunnelsen for å skrive om en sak, sier han.

Blir bagatellisert

Hjertenes forteller at en vanlig reaksjon er at BT blir beskyldt for å forfølge enkeltpersoner, og at mediehuset glemmer hvor mye godt personene har gjort.

– I samme rennet blir overtramp gjerne bagatellisert, selv når det er snakk om svært alvorlige beskyldninger mot folkevalgte. BT blir gjort til problemet, ikke handlingen som omtales, sier han.

Det jeg reagerte mest på med BT, er at de tok opp saken angående skipsdåpen og reisen 14 dager før valget.

Evy Namtvedt, Facebook-demonstrant

BT har som mål å ta hensyn i journalistikken, men samtidig drive undersøkende journalistikk mot makt.

– Noen ganger er dette en fin balansegang, men BT ville ikke gjort jobben sin om vi ikke fortalte om rolleblandinger, maktmisbruk og påstått korrupsjon. Slike ting hører ikke hjemme i et demokrati.

– Hvilke grupper i Bergen er det som står for slikt press?

– Jeg vet ikke om det er noen spesielle grupper som står bak. Det kan være vanlige lesere som irriterer seg over BT, og det kan være støttespillere til maktmennesker som står hverandre nær, sier sjefredaktør Øyulf Hjertenes til NRK.

Støtt Trude Drevland-gruppe på Facebook

STØTTEGRUPPE: Trude Drevland har egen støttegruppe på nettet, som en motvekt til medietrykket i saken.

Foto: Facebook/faksimile

Startet Facebook-gruppe

Evy Namtvedt bekrefter at det er hun som startet Facebook-gruppen til støtte for Trude Drevland.

– Hva ønsker du å oppnå, og hva slags hets fra BT er det konkret du reagerer på?

– Jeg startet siden i ren irritasjon samme kvelden som Trude tok permisjon. Mitt mål var rett å slett å vise Trude at hun hadde en bred støtte i Bergens befolkning i den vanskelige tiden. Hun har vært en enestående ambassadør for vår by, sier Namtvedt.

Gruppen har i øyeblikket over 1100 følgere.

– Det jeg reagerte mest på med BT, er at de tok opp saken angående skipsdåpen og reisen 14 dager før valget. Etter min mening var dette «foul play», og slett ikke av nyhetsinteresse, legger hun til.