Bruker helikopter mot strømkrise

BKK bruker helikopter for å finne feil på gamle linjer. Selskapet mener dette beviser at en ny, omstridt kraftlinje gjennom Hardanger må til. Motstanderne har andre alternativer.

BKKs helikopter

Helikopter og varmesøkende kamera er blant BKKs vedlikeholdsverktøy.

Foto: Kjetil Rydland / NRK

Reperatører BKK

Også montører må til for å lappe på strømlinjene.

Foto: Inger Åse Skage / NRK

Senest torsdag måtte BKK utbedre en alvorlig feil på linjenettet. Feilen kunne ført til at store deler av Bergen ble uten strøm.

LES: Frykter mørklagt Bergen

– Trenger ny linje

– Linjenettet er så sprengt at vi ikke kan drive vedlikehold, bare feilretting. Den eneste løsningen er en ny kraftlinje, mener Øyvind Torkildsen, konserndirektør for nett i BKK.

Ved hjelp av helikopter flyr selskapet over dagens linjenett. Et varmesøkende kamera finner overbelastninger og feil på master og linjer. Et kostbart arbeid som heller ikke er noen garanti mot strømbrudd, mener selskapet.

Øyvind Thorkildsen

Øyvind Thorkildsen, konserndirektør nett i BKK.

Foto: Inger Åse Skage / NRK

LES: Direktiv kan tvinge frem kraftlinje

– Finnes alternativer

Klaus Rasmussen, en av de ivrigste motstanderne mot den omstriden kraftlinjen gjennom Hardanger, er enig med BKK i at linjenettet må utbedres. Men han mener dette kan gjøres uten å bygge en ny linje med det motstanderne karakteriserer som monstermaster i vakker natur.

– Man kan doble strømtilførselen ved å bedre dagens to linjer. Eller man kan legge en ny linje i kabel. Det blir feil å ødelegge naturen, mener Rasmussen.

LES: Monstermaster – ikke lønnsomt