NRK Meny
Normal

Flere bruker GHB og GBL

Misbruket av de livsfarlige stoffene av GHB og GBL sprer seg til nye grupper og områder i og utenfor Bergen.

GHB og GBL har økt voldsomt.

ØKER: GHB og GBL blir ofte servert i brukte brusflasker.

Foto: NRK

Det kommer fram i en ny ”Føre Var”-rapport om russituasjonen i bergensområdet. Utviklinga med at disse rusmidlene når stadig nye unge voksne bekymrer.

- Bruken av GHB og GBL ser ut til fortsatt å øke, den har økt i ett og et halvt år, sier Siv Elin Leirvåg Carlsen, spesialkonsulent ved Bergensklinikkene.

Slo alarm i fjor

Allerede i fjor sommer slo AMK-sentralen ved Haukeland universitetssykehus alarm. De kjørte skytteltrafikk med GHB-overdoser både fra Nygårdsparken og ikke minst fra private.

- Dette stoffet er for farlig til å eksperimentere med. Dette bør de holde seg langt unna, sier Martin Horn hos AMK-sentralen.

LES OGSÅ: Skremt over utviklingen av «striledop» | – Skolekutt gir rusproblemer

Når flere grupper

Men bruken av disse stoffene sprer seg til stadig nye grupper og til nye område langt utover bygrensene i Bergen. Det viser kartleggingsrapporten ”Føre Var”.

- Unge voksne som ikke har vært i kontakt med rusmiljøet tidligere bruker det, og de er egentlig ikke en del av rusmiljøet. Men så er de kanskje på en fest med ei flaske GHB eller GBL på bordet som de prøver, sier Carlsen i Bergensklinikkene.

Ingen motgift

Ved inntak av for mye av det blanke stoffet, som ofte blir servert i brusflasker, kan de aller fleste organ i kroppen bli lamma. Ved overdose kan det og bli vanskelig å redde overdoseofferet.

- Vi har ingen motgift, som sånn ved heroinoverdose.

- Hvor bekymra er du overspredningen?

- Vi er bekymra, særlig med tanke på faren for overdose.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo