NRK Meny
Normal

Bror til kidnappet: – Vi håper det beste

Nøyaktig et halvt år har gått siden norske Kjartan Sekkingstad ble bortført på Filippinene. Terrorgruppens deadline er kun få dager unna, men familien gir ikke opp.

Kjartan Sekkingstad bortført på Filippinene

KIDNAPPET: Kjartan Sekkingstad (56) ble kidnappet 22. september i fjor. Han er fra Sotra utenfor Bergen og har bodd på Filippinene de siste 15 årene. I april går kidnappernes tidsfrist ut.

Foto: Privat

En terrorgruppe på Filippinene har nå holdt Kjartan Sekkingstad, to kanadiere og en filippinsk kvinne fanget i jungelen i seks måneder.

Den 56-årige nordmannen er fra Sotra utenfor Bergen og har bodd i det asiatiske landet de siste 15 årene. Sekkingstad jobber som daglig leder for et feriested.

Tidsfristen som kidnapperne har satt for å betale løsepenger er satt til april, altså om ni dager.

Vi er i nær kontakt med partnere og familien. Det viktigste for oss er gislenes liv og helse.

Astrid Sehl, Utenriksdepartementet
Kjartan Sekkingstad bortført

OMFATTENDE SØK: Filippinsk kystvakt patruljerte området nær Davao og Samal etter at kidnappingen var et faktum. Nå har et halvt år gått uten at situasjonen er løst.

Foto: DENNIS JAY SANTOS / Afp

Forsvant i september

– Vi er kjent med tidsfristen, men kan ikke kommentere den. Saken står uforandret, men vi håper det beste, sier Odd Kåre Sekkingstad til NRK.

Han er bror til kidnappede Kjartan Sekkingstad som ble bortført natt til tirsdag 22. september 2015.

Islamistgeriljaen Abu Sayyaf på Filippinene krevde opprinnelig 180 millioner kroner i løsepenger for gislene, men kravet skal nå være kraftig redusert.

Filippinske myndigheter har gjentatte ganger sagt at de ikke vil forhandle om løsepenger.

– Er det noe nytt om forhandlingene, og hvordan stiller familien seg til løsepengekravet?

– Så vidt vi vet er det ikke noe nytt. Det siste har jeg ingen kommentar til, utover at vi er informert om kravet, sier Sekkingstad-familiens talsmann.

Gisler

GISSELTAKERNE: Abu Sayyaf holder Kjartan Sekkingstad (foran til h.) og tre andre personer fanget. Nå har de redusert løsepengekravet.

Foto: Skjermdump fra Twitter

UD: – Følger saken tett

Utenriksdepartementet opplyser til NRK at de jobber iherdig med saken. Av hensyn til gislenes sikkerhet er man sparsomme med opplysninger.

– Vi følger situasjonen tett og arbeider kontinuerlig for å bidra til en best mulig løsning i denne saken. Utover det kan vi ikke kommentere detaljer. Vi er i nær kontakt med partnere og familien. Det viktigste for oss er gislenes liv og helse, sier Astrid Sehl, pressevakt i Utenriksdepartementet.

Ifølge nettstedet Philstar.com ble ofrene bortført fra et resort på Samal Island og blir trolig holdt fanget på Sulu.

Militærsjef Mayoralgo dela Cruz har gitt stående ordre til sine tropper om å jakte på og nøytralisere Abu Sayyaf-terrorgruppen som holder Kjartan Sekkingstad fanget. 11. mars uttalte han:

– Våre tropper vil finne dem før eller senere. Det er bare et spørsmål om tid!

Siste video

Da Tony Martin syklet opp Fløyen grep politiet inn mot en tilskuer som kom for nærme.
Vi flyttet studioet vårt ned til sentrum i anledning sykkel-VM
Opp mot 15.000 publikummere fant veien til Fløyen i Bergen under dagens temporitt.