Hopp til innhold

Brenner varder over hele landet for oljefritt Lofoten

Fra Mandal i sør til Alta i nord tente miljøvernere bål for gi klar beskjed om hva de synes om oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja. Nå ligger ballen hos Arbeiderpartiet.

Vardebrenning på Fløyen

BERGEN: Over Bergen by brenner det lørdag en varde satt opp av oljemotstandere.

Foto: Ingrid Holtan Fredriksen / Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

CO₂ i atmosfæren
424,6 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

I århundrer, kanskje årtusener har folk langs kysten brent varder for å varsle om trusler. På Fløyen i Bergen lørdag kveld ble en varde tent.

Fienden vardebrennerne varsler om er ikke en fremmed invasjonsmakt, men klimatrusselen.

– Vi har adoptert tradisjonen om å varsle trusler med vardebrenning, og varsler nå om trusselen mot havområdene i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier Ina Marie Christiansen fra Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja, som er medarrangør i Bergen.

Fra Mandal i sør til Alta i nord brenner miljøaktivister 45 bål lørdag. Med på markeringen er meningsfeller i blant andre Bangladesh, Costa Rica og Kaliningrad.

Vardebrenning Store Marøy

STAVANGER: I oljefylket Rogaland brente de bål ved Store Marøy i Gandsfjorden. I krevende værforhold tok det sin tid, men da bålet var tent kunne det ses lang vei, ifølge Erik Thoring i Naturvernforbundet.

Foto: Erik Thoring / Naturvernforbundet

Kamp internt i Ap

Slaget står på landsmøtet i Arbeiderpartiet i april. Av partiene på Stortinget er det kun Ap, Høyre og Fremskrittspartiet som vil konsekvensutrede Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeutvinning, de andre er mot.

På landsmøtet skal Norges største parti ta stilling til om de vil holde på komprisset fra landsmøtet i 2017. Da gikk de inn for å konsekvensutrede områdene sør i Lofoten, men la oljen ligge i store deler av de omstridte havområdene.

Vardebrenning på Huk

OSLO: På Bygdøy i Oslo hadde folk samlet seg for en liten markering.

Foto: Folkeaksjonen oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

– Vi vil ha Ap til å snu, og målet er varig vern av områdene, sier Christiansen.

Og deler av partiet vil ta omkampen. 10 av 15 fylkeslag i partiet er nå imot at områdene skal åpnes for konsekvensutredning.

– Vi har bestandig diskusjoner om en rekke saker i Ap, og Lofoten og Vesterålen har i hvert fall de siste ti årene blitt diskutert. Vi har et kompromiss fra to år tilbake som jeg tror er veldig fornuftig å følge videre, sier Terje Aasland, sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet.

Hedda Dugstad Østgaard og Frida Klubb under vardebrenning på Fløyen

LEVE HAVET: Hedda Dugstad Østgaard og Frida Klubb under vardebrenning på Fløyen.

Foto: INGRID HOLTAN FREDRIKSEN / FOLKEAKSJONEN OLJEFRITT LOFOTEN, VESTERÅLEN OG SENJA

Folket imot åpning

Selv hadde ikke Arbeiderpartiet offisielt knyttet seg til markeringen. Ordfører i Bergen, Marte Mjøs Persen, sier at hun står på kompromisset fra landsmøtet i 2017.

– Det er flott at de fokuserer på en alvorlig trussel som jeg og Arbeiderpartiet er opptatt av, men helt konkret mener jeg at å hente inn kunnskap om disse områdene ikke i seg selv bidrar til å redusere klimagassutslippene, sier Persen.

Vardebrenning i Sogndal

SOGNDAL: I saftbygden Sogndal markerte folk sin motstand mot oljeboring. – Vi var cirka 15 stykk, både voksne, barn og hunder. Vi hadde en veldig fin stund med gode samtaler om natur og naturvern, sier Cathrin Næss, arrangør for vardebrenningen i Sogndal.

Foto: Cathrin Næss / Privat

I befolkningen er 52 prosent av velgerne imot åpningen, ifølge en måling Norstat har gjort for NRK. Og befolkningen får viljen sin i hvert fall i denne stortingsperioden, fordi regjeringen i Granavolden-plattformen ble enige om å ikke konsekvensutrede nå.

Allsang og fest

I Bergen var det konsert, allsang og appeller på Fløyen, og kanskje blir det en liten fest på slutten, forteller Ina Marie Christiansen i Folkeaksjonen.

– Det blir i hvert fall fest dersom Ap vedtar et nei på landsmøtet, sier hun.