NRK Meny
Normal

Brannvesenet vil utdanne dronepiloter

Brannvesenet ønsker å utdanne egne droneflygere. DSB er positive og tror droner vil styrke beredskapen.

Bergen brannvesen

NYTTIG REDSKAP: Droner som dette kan benyttes under uoversiktlige branner, søk i ulendt terreng, eller etter savnede personer og dyr. Her branningeniør Jan Åge Davanger ved brannforebyggende avdeling i Bergen.

Så sent som lørdag morgen benyttet Bergen Brannvesen drone for å skaffe seg oversikt under en dramatisk storbrann i sentrum.

Fire personer fikk lettere røykskader da det brøt ut brann i to trehus Vaskerelven og Rummelhoffsmauet.

– Dette er første gang vi benytter drone under skarp innsats. Det gjorde vi for å vinne erfaringer, og skaffe oss et bedre beslutningsgrunnlag, sier brannsjef Johnny Breivik.

Tre personer måtte reddes fra infernoet av brannvesenets stigebil, mens en fjerde person måtte hoppe ut fra et vindu i andre etasje for å unnslippe flammene.

LES OGSÅ: – Skader for titalls millioner

Brannsjef Johnny Breivik

BRANNSJEF I BERGEN: Johnny Breivik er positiv til å teste ut droner, som bidrar til å gi mannskapene bedre oversikt.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

LES OGSÅ: Utelukker ikke at brannen er påsatt

Konflikt i luftrommet

Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap (DSB) opplyser til NRK at droneproblematikk er noe som blir stadig mer aktuelt i alle nødetatene.

Vi må ha dronepiloter som en tilleggsfunksjon i vaktlagene.

Johnny Breivik, brannsjef i Bergen

– Det er flere som bruker droner i ulike sammenhenger, men det er en del formaliteter som må være på plass for at brannvesenet skal kunne bruke dette. Blant annet kan droner komme i konflikt med skogbrannhelikoptre, sier Hans Christian Hansen i DSB.

– Tror dere drone blir en del av brannvesenets beredskap i fremtiden?

– Brannvesenet prøver stadig ut nye tekniske virkemidler, og droner har åpenbart en misjon i beredskapssammenheng. I et rett konsept vil dette være en verdifull støtte, sier Hansen.

Alarmsentralen i Moss har allerede testet ut ulike typer droner som et eget prosjekt.

Brann Bergen sentrum

STO I LOFTSVINDUET: Tre personer sto fortvilet i loftsvinduet på dette huset mens kullsort røyk veltet ut fra vinduene under dem sist lørdag. De tre ble til slutt reddet ned av brannvesenets kranbil.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Søker etter mennesker og dyr

Brannsjefen i Bergen understreker at reglene for å operere droner er strenge. Nettopp derfor er det viktig å innhente dokumentasjon og utdanne folk som kan fly dem.

– Vi har ikke nok piloter til at en drone til enhver tid er i beredskap. Jeg tenker at vi må ha dronepiloter som en tilleggsfunksjon i vaktlagene, sier Breivik.

Brannsjefen tror droner kan bli nyttige, ikke minst for å skaffe seg oversiktsbilder på steder hvor branner sprer seg fort. Trehusbebyggelsen i sentrum er ett eksempel.

Droner kan også benyttes under søk i ulendt terreng etter savnede personer, eller dyr.

– Det er viktig å se hvor vi skal sette inn innsatsen og sette begrensningslinjene. Dronen gir oss et helt annet bilde enn når vi ser en brann fra bakken, sier Breivik til NRK.

LES OGSÅ: Se opp for løpske droner på 17. mai

Bilder av drone, og bilder fra drona.

NYTTIG REDSKAP: Denne dronen ga brannvesenet raskt oversikt under storbrannen i Vaskerelven i Bergen sentrum sist lørdag.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.