NRK Meny
Normal

Brannvesenet reddet spekkhoggere i nød

Hvalflokken i Austrheim har nå kommet seg ut av sundet og til åpen sjø med hjelp av det lokale brannvesenet. – En hyggelig naturopplevelse, sier brannsjefen.

Spekkhoggere i Austrheim

SPEKKTAKULÆRT: Hobbyfotografer og andre skuelystne har strømmet til sundet på Toftegård i Kvalvågen. De fem hvalene hopper og «snakker» høylytt.

Foto: Marius Vågenes Villanger

– Vi fulgte etter dem med båten. Ved broen ved Renninga i Austrheim dro hvalene sørover, og vi anser dem nå som trygge, forteller brannsjefen i Austrheim, Rolf Henning Myrmel, til NRK.

Det var fem spekkhoggere som havnet i problemer i Kvalvågen i Nordhordland. Både Fiskeridirektoratet og flere andre etater tro til for å redde dem.

Bakgrunn: Spekkhoggere fanget i sund

spekkhogger

SPEKTAKULÆRT: Hobbyfotografer og andre skuelystne har strømmet til sundet på Toftegård i Kvalvågen. De fem hvalene hopper og «snakker» høylytt.

Foto: JILL AALAND

– Må ikke trekke lenger inn

Brannvesenet rykket i formiddag ut med brannbåt til sundet ved Toftegård, ytterst i Kvalvågen. De la seg bak spekkhoggerne for å sperre av den indre delen av vågen. De sørget også for at ingen båter med skuelystne kom seg inn.

– Det gjør vi for å hindre at de trekker lenger inn. Håpet vårt er at vi skal klare å få dem ut mens det er flo, sa Myrmel.

Fiskeridirektoratet overvåket situasjonen og ba brannvesenet aksjonere.

Onsdag kveld opplyste brannvesenet til NRK at hvaler som tidligere har rotet seg inn i sundet, ikke har klart å komme seg ut ved egen hjelp.

– Det er ikke vanlig at fem stykker går inn her. Det er helst mindre hvaler og niser.

Flere flokker i området

Flokken teller fem dyr. Det skal også være andre spekkhogger-flokker i Nordhordland for tiden. Omtrent samtidig som disse dyrene inntok Kvalvågen i Austrheim, ble en annen flokk observert litt lenger sør, i Radfjorden nær Alversund.

– Hvor alvorlig er situasjonen i Austrheim?

– Hvis de ikke kommer seg ut, blir det alvorlig. Men vi har godt håp om at dette skal ende godt, sa Myrmel torsdag formiddag.

Spekkhoggarar

TRENGER HJELP: Fiskeridirektoratet frykter for situasjonen dersom dyrene ikke kommer seg ut av sundet snart.

Foto: JILL AALAND

Ber skuelystne ligge unna

Brannsjefen understreket viktigheten av at spekkhoggerne ikke blir stresset. Derfor henstiller han skuelystne om å holde seg på avstand og ikke gjøre noe som kan uroe dyrene.

– Det er en god del folk som er her ute for å se. Spesielt i går var det veldig mange, sier han.

Laster kart, vennligst vent...