Brannvesenet hylles etter dramatisk brann

Uten dem kunne det gått riktig ille da det begynte å brenne i Austevoll Laksepakkeri tirsdag kveld. I dag var tiden kommet for å få oversikt over skadene.

Austevoll Laksepakkeri etter brann

DAGEN DERPÅ: Slik se det ut der brannen startet tirsdag kveld.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Det var like før klokken 20.30 tirsdag kveld meldingen kom om at det veltet tykk røyk ut fra lokalene på Storebø. Det dreide seg om en tunnelbrann dypt inne i fjellet.

I løpet av få minutter ble det klart at det dreide seg om mer enn å redde fisk. I bedriften fantes det 20 tonn med ammoniakk som benyttes i fryseprosessen. Hele tettstedet Storebø var i fare og kunne bli evakuert. Austevoll kommune satte i verk kriseberedskap. Heldigvis gikk det hele bra til slutt.

Tunnelbrann

– 60 meter lenger her inne er det brannen har oppstått, sier daglig leder Ivar Helge Melingen i Austevoll Laksepakkeri, samtidig som han peker innover i den utbrente tunnelen.

Det hele artet seg nemlig rett og slett som en tunnelbrann.

– Her var det jo tykt med røyk i går kveld. Brannvesenet som gikk inn og slukket brannen har rett og slett gjort en formidabel jobb.

Ivar Helge Melingen

HYLLER BRANNVESENET: Ivar helge Melingen er daglig leder i Austevoll Laksepakkeri.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Intens varme

Varmen var i en periode så intens at den fikk stein til å løsne fra tunneltaket for så å rase ned på gulvet.

– Bak døren der er fryselageret vårt på 2800 kvadratmeter. Der er det 25 kuldegrader og lageret inneholder mellom 400 og 500 tonn med makrell og sild. Hvordan det ser ut der inne vet vi foreløpig ikke, sier Melingen.

Før døren kan åpnes må taket sikres av en fjellsikringsekspert. Også en del ammoniakkrør i området må sikres.

– Når det er ordnet opp i dette blir det å gå inn i lageret for å få luftet ut. Da vil vi få oversikt over eventuelle skader der inne.

Normal drift om en uke

Produksjonen av laks går som normalt i den andre enden av bygget.

Alt i alt ser brannen i Austevoll i går ser ut til å ha fått små konsekvenser. Trolig har sild og makrell på fryselageret klart seg bra på tross av varme og røyk. Austevoll Laksepakkeri håper å være tilbake i normal drift allerede neste uke.

Brannen i Austevoll tirsdag ser ut til å ha fått små konsekvenser. Austevoll Laksepakkeri håper å vende tilbake til normal drift allerede i neste uke.

SE VIDEO: Slik ser det ut etter den dramatiske brannen.