NRK Meny
Normal

Brannbilen ble stående på utsiden mens røyken veltet ut av tunnelen

Vegtrafikksentralen klarte ikke åpne riktig bom for brannvesenet da brannalarmen gikk i det Vegvesenet omtaler som Norges sikreste veitunnel.

Brannbil utenfor Knappetunnelen

BOM FAST: Denne brannbilen ble stående på utsiden mens røyken veltet ut av den 6,4 kilometer lange Knappetunnelen i Bergen.

Foto: 03030-tipser

Den ett år gamle og 6,4 kilometer lange Knappetunnelen på fylkesvei 557 i Bergen ble i 14-tiden søndag ettermiddag stengt etter meldinger om røykutvikling.

Bilister som sto på utsiden av tunnelen, kunne se nokså tykk røyk velte ut.

Rundt 25 minutter etter at den første meldingen kom, kunne den tungt trafikkerte tunnelen gjenåpnes, uten at brannvesenet hadde funnet noen tegn til brann.

– Vi klarte ikke identifisere hvor røyken kom fra. Det var vitterlig røyk som kom ut, men vi aner ikke hvor den kom fra. Det kan ha vært alt fra feil på en bil som har kjørt gjennom tunnelen, til noen som har kastet noen røykpatroner, sier vaktkommandør ved 110-sentralen, Arne Corneliussen.

Bommen gikk ikke opp

Brannvesenet sendte ut syv brannbiler da meldingen kom. Men ikke alle bilene kom seg inn i tunnelen. Ved en av tunnelåpningene ble en av brannbilene stående på utsiden, fordi bommen som skal stenge ute vanlige trafikanter ikke gikk opp.

– Vi skulle åpne bommen for dem, men det var litt misforståelser som gjorde at det gikk en stund før vi klarte å åpne riktig bom, forklarer trafikkoperatør Marius Råve ved Vegtrafikksentralen hos Statens vegvesen.

Ifølge en NRK-tipser ble brannbilen stående en god stund i påvente av at bommen skulle gå opp.

– Nøyaktig hvor lang tid det tok, vet jeg ikke. Men ting var forholdsvis avklart, og det var ingen dramatikk, sier Råve.

– Omfattende og avansert system

Vaktkommandør Corneliussen ved 110-sentralen sier at bilen som ble stående på utsiden hadde utstyr som ville vært viktig i eventuelt slukkingsarbeid.

– Jeg vet at Vegtrafikksentralen slet med å finne identiteten på en bom, sier Corneliussen.

Råve ved Vegtrafikksentralen forklarer feilen med at nødsystemet i tunnelen er avansert.

– Det er ganske omfattende og ganske avanserte systemer, med mange bommer, sier han.

– Trolig Norges sikreste

Åpningen av byggetrinn to av tunnelen ble i fjor høst utsatt fordi Vegvesenet ikke hadde rukket å gjennomføre alle de nødvendige kontrollene av sikkerhetstutstyret til den planlagte åpningsdatoen.

– Tunnelen vil bli åpnet så fort vi er trygge på at sikkerhetssystemet virker slik det skal, sa prosjektleder Thomas Ottesen i Vegvesenet.

I pressemeldingen den gangen omtalte Statens vegvesen Knappetunnelen som trolig Norges sikreste veitunnel, der «mer enn 2.800 enkeltobjekter (bommer, vifter, gassmålere, brannslukningsapparater, nødtelefoner, nødlys, kameraer, variable trafikkskilt osv.) er tilknyttet styringssystemet som vil bli overvåket døgnet rundt fra Vegtrafikksentralen».

– Ville kjørt ned bommen

Brannvesenet understreker at det ikke var kritisk å få inn bilen som ble stående på utsiden, fordi det ikke var noen brann.

Vaktkommandør Corneliussen er heller ikke bekymret for konsekvensene dersom brannmeldingen hadde vært mer reell.

– Da ville vi jo bare kjørt ned bommen, det er ikke verre enn det, sier Corneliussen.