NRK Meny
Normal

Reddet sovende kollega fra brennende hus

Mannen kom for å se til sin syke kollega, og oppdaget røyk i huset hans. Da tok han et valg som trolig berget kollegaens liv. – En heltedåd, fastslår politiet.

Husbrann i Sveio

HELTEDÅD: En mann i 40-årene tok seg inn i det brennende huset og reddet ut sin jevnaldrende kollega.

Foto: Jan Kåre Ness

Brannvesenet fikk klokken 16.17 melding om en husbrann i Tjernagelvegen i Sveio.

En mann i 40-årene bodde i huset, som er under oppussing. Han lå og sov på soverommet da det brøt ut brann på kjøkkenet.

Brannvesenet meldte om store røykmengder da de kom til stedet klokken 16.25. Men da var allerede mannen berget ut, takket være det politiet kaller en heltedåd utført av en kollega av mannen.

Mannen som bodde i huset var syk og hjemme fra jobb mandag. En jevnaldrende kollega bestemte seg for å dra på besøk til ham etter jobb.

– Han kom for å se til kollegaen sin. Når han kommer frem, ser han røyk inne i huset. Alt er låst, forteller Trond Børge Åsbu, politiets operasjonsleder i Haugaland og Sunnhordland.

Husbrann Sveio

BRANN: Røyken kommer ut av vinduet i huset. Mannen som lå og sov kom seg ut, takket være en snarrådig kollega.

Foto: Jan Kåre Ness

Tok seg inn gjennom et vindu

Kollegaen klarer etter hvert likevel å ta seg inn i huset, gjennom et toalettvindu.

– Han tar seg inn vinduet, og kommer seg inn på soverommet. Der finner han kollegaen sovende. Han får ham med seg ut, og alt tyder nå på at mannen har sluppet unna med lettere skader, sier Åsbu.

Mannen ble tatt med av ambulanse til legevakten, der han sjekkes for røykskader. Politiet hyller nå kollegaen hans.

– Slik vi har fått dette forklart, har kollegaen gjort en heltedåd i dag. Vi vet vel hva utfallet hadde blitt hvis han ikke hadde kommet til huset. Mannen kunne bare ha sovnet inn i røyken. Dette er en hverdagshelt som har utsatt seg selv for betydelig risiko. Han har tatt et valg, og klart å redde kollegaen, roser operasjonslederen.

Gjør undersøkelser

Brannvesenet var raskt fremme, og klokken 17.08 ble brannen meldt slukket.

– Huset ville nok blitt overtent hvis det ikke hadde vært for kollegaen. I stedet har vi hatt det vi regner som en liten brann, sier Åsbu.

Politiet vet ikke om det ble utløst noen røykvarsler under brannen. De skal gjøre undersøkelser for å finne brannårsaken, men mye tyder på at en kortslutning i kjøleskapet er det som har forårsaket brannen.

Klokken 21.15 melder politiet at mannen som lå og sov i huset betegnes som lettere skadd, og har reist hjem etter å ha blitt tilsett av lege.

Laster kart, vennligst vent...

BRANN: Det begynte å brenne i et hus i Tjernagelvegen i Sveio mandag ettermiddag.