NRK Meny
Normal

– Brann må innse at de er et bunnlag

Gammel Brann-helt og talerør for klubbens medlemmer mener Brann må innse hvor de er på tabellen. – Det er på tide å begynne å kjempe mer enn å spille.

Ingvar Dalhaug

- SVELG KAMELER: Det nytter ikke å tviholde på spillestilen når man ligger der Brann ligger nå, mener Ingvar Dalhaug. - Brann-ledelsen må svelge noen kameler, og tenke annerledes, mener han.

Foto: Sindre Helgheim / NRK

– Det nytter ikke å vente lenger og se hvordan det går. Brann må innse allerede nå at de er et bunnlag.

Kraftsalven etter nok et bortetap, 4–2 mot Molde i går, kommer fra Ingvar Dalhaug.
Den gamle Brann-helten har selv over 140 kamper for klubben og et 40-talls mål.

I dag sitter han som en av syv personer i medlemsutvalget i klubben, talerøret for medlemmene til klubbens styre.

Under nedrykksstreken

Tapet mot Molde sendte Brann under nedrykksplass etter tolv spilte kamper. Dalhaug mener alarmklokkene nå bør begynne å ringe på Brann stadion.

– Når vi er der vi er, må man mange ganger slåss mer enn man spiller, lyder det fra den gamle Brann-spissen.

På samme tidspunkt i fjor lå Brann på en fjerdeplass med syv seire, og en svært solid hjemmestatistikk. I år har Brann overbevist verken borte eller hjemme, de ligger nest sist og har sluppet inn flest mål av alle.

Et lite lyspunkt for Brann er at laget som i 2013 lå der Brann ligger nå, var nettopp gårsdagens motstander Molde. De fullførte en marerittstart med en sterk høstsesong, og klatret til slutt til en sjetteplass.

Ingen av lagene som lå an til nedrykk etter tolv rundt i fjor, Odd, Molde og Sandnes Ulf, endte under streken.

– Å være et bunnlag betyr at når man ikke kan spille de ut, må man kjempe de ut. Når man ikke kan kjempe de ut, så må man slåss de ut. Det ser jeg ikke i Brann i dag, sier Dalhaug.

Brann etter tap mot MOlde

FORTVILER: Brann røk på nok et nederlag, med 4-2 i Molde i går. Rødtrøyene har sluppet inn flest mål av alle i Eliteserien i 2014.

Foto: Ekornesvåg, Svein Ove / NTB scanpix

Kritisk til spillestilen

Brann har én hjemmekamp igjen, mot Odd torsdag kveld. Noen timer senere sparker VM i gang, og Eliteserien tar en lang VM-pause.

Varegg - Brann fra 1982

BRANN HELT: Ingvar Dalhaug har over 140 kamper for Brann, her jubler han i 1982 i cupen mot Varegg.

Foto: Jan M. Lillebø / Bergens Tidende

Akkurat nå er vi et bunnlag. Det er helt udiskutabelt.

Roald Bruun-Hanssen, daglig leder SK Brann

Norling har i løpet av sitt første halvår allerede måtte tåle kritikk mot spillestilen sin. Men både han og klubbledelsen har stått knallhardt på at Brann skal fortsette med Norlings 4-4-2.

– Brann skal spille seg ut for enhver pris. Det er vel og bra å forsøke på det, men slik situasjonen er nå så viser det seg at det ikke fungerer.

Dalhaug er blant dem som mener stilen må legges om når man nå må begynne å tenke på overlevelse.

– Om det ikke bedrer seg når vi er tilbake etter VM-pausen, må den sportslige ledelsen svelge noen kameler og finne ut at måten vi spiller på nå ikke skaper poeng.

– De må se at man må være mer effektive, få ballen mer i lengderetning og jobbe mer med duellstyrke, sier Dalhaug til NRK.

Mener Huseklepp trenger hjelp

Den gamle spissen er spesielt bekymret for det som skjer fremover på banen.

– Brann skaper flere sjanser i år enn i fjor, men i den avsluttende fasen, siste tredjedel på banen, mener jeg er for lite bevegelse og for lite «killer instinct». Det blir for puslete.

Han mener en av klubbens spisser og nøkkelspillere, Erik Huseklepp, trenger hjelp.

– Han har blitt låst fast som spiss, kanskje fordi det er det han ønsker selv. Men det er tydelig at han mangler selvtillit.

– Han er bedre når han er rettvendt, og når du spiller spiss ender du ofte feilvendt. Om han hadde fått spilt på en kant, der han er mye rettvendt og får kommet til en del innlegg, tror jeg det ville bedret både Brann og hans egen situasjon, sier Dalhaug.

Erik Huseklepp mot Sarpsborg

HJELP: Erik Huseklepp må ha hjelp, og bør flyttes ut på kant for å få flyt, mener Dalhaug.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Ledelsen: – Ja, vi er et bunnlag

På Brann stadion er daglig leder Roald Bruun-Hanssen enig i at klubben er langt fra der de trodde de ville være etter Rikard Norlings første halvår.

– Den sportslige situasjonen er alt annet enn det vi ønsket den skulle være. Å ligge på nedrykksplass er ikke det vi hadde forventet inn mot sommeren. Vi trodde vi ville ligge mye høyere, sier han.

Han sier seg enig i beskrivelsen av Brann som et bunnlag.

Roald Bruun-Hanssen

TILLIT: Roald Bruun-Hanssen, daglig leder i Brann, sier han har full tillitt til Rikard Norling og spillestilen hans.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

– Akkurat nå er vi et bunnlag. Det er helt udiskutabelt. Ambisjonen vår er helt klart å rette på det gjennom høstsesongen.

Full tillit til Norling

Bruun-Hanssen understreker at Norling har full tillit, og at trenerskifte i 2014 ikke kommer til å skje. Han vil ikke kommentere spillestilen til Norling – men åpner for at ledelsen må se gjøre endringer i spillerstallen.

– Spillerstallen må vi vurdere. Det kan være spillere som går ut, da er det naturlig å ta inn spillere for å erstatte de. Da trenger vi spillere som hjelper oss i den situasjonen vi er i.

Men faktisk å tenke på hva klubben gjør om de rykker ned, vil han ikke.

– Jeg har ikke lyst å gå inn på det. Vi har ikke tenkt å ende i den situasjonen. Nå handler det om å det sportslige prosjektet til å fungere.

Siste video

En stor delegasjon fra Belgia besøkte Troll A-plattformen. Landet skal fase ut atomkraft og ønsker å erstatte den med gass fra Norge.
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.