Hopp til innhold

Fjerner 500 seter for å få frem «galskapen»

– Det har vært en voldsom nedgang i stemningen etter gullsesongen, sier lederen for Branns supporterklubb. Nå har de fått viljen sin: Klubben fjerner 500 seter for å gi plass til «positiv galskap».

Dag Frode Algerøy Brann

BYGGER NY TRIBUNE: Den milde vinteren gjør at gresset gror godt på Brann stadion. Salgssjef Dag Frode Algerøy tror likevel ikke det hadde tålt eliteseriekamp i dag. Men når Stabæk kommer på besøk i andre serierunde 6. april, skal både banen og den nye ståtribunen være klar til kamp.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Før første hjemmekamp mot Stabæk 6. april skal tilskuerkapasiteten på Brann stadion økes med rundt 500 fra dagens 17.232.

Vår generelle anbefaling er å benytte sitteplasser i størst mulig grad.

Svein Graff, kommunikasjonsdirektør i NFF

Det skjer ikke fordi folk har rent ned Branns billettluker de siste sesongene. På tampen av fjoråret ble det laveste tilskuerantallet på elleve år registrert, og partoutkortsalget hittil bærer heller ikke bud om noen voldsom tilstrømning i 2014.

– Jeg satser på at vi knuser Sarpsborg 4–0 borte i sesongstarten, slik at folk strømmer til stadion uken etter, sier salgssjef i Brann, Dag Frode Algerøy.

Årsakene til at det da vil være plass til oppunder 18.000 publikummere på Brann stadion, er at tusen av dem skal kunne stå. I disse dager jobber supporterne nemlig dugnad for å fjerne 500 seter midt bak målet på den ene kortsiden.

– Sitteplasser er det sikreste

Graff

ANBEFALER SITTEPLASSER: Kommunikasjonsdirektør i NFF, Svein Graff, anbefaler sitteplasser. – Men hvis sikkerhetskravene blir oppfylte, blir det like trygt å gå på Brann stadion som før, sier han.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Inn kommer et ståfelt med såkalte bølgebrytere og plass til dobbelt så mange supportere. Bølgebrytere er gjerder som står mellom hver femte rad som skal stoppe «bølgene» av folk som for eksempel kommer fremover ved scoring.

– Vi er veldig fornøyde, etter å ha jobbet for dette opp mot klubben og Norges Fotballforbund (NFF) i fire-fem år. Stående supportere skaper engasjement, sier Roger Lillebøe-Hansen, leder i supporterklubben Brann Bataljonen.

NFF tillater i dag at opptil 40 prosent av stadionkapasiteten settes av til et stående publikum. Men de anbefaler sitteplasser, noe som også har blitt resultatet når stadionanlegg landet over har blitt modernisert de siste årene.

– Vår generelle anbefaling er å benytte sitteplasser i størst mulig grad, fordi dette er det sikreste for publikum i alle aldre, sier kommunikasjonsdirektør Svein Graff i NFF.

– Sitteplasser er passiviserende

I Bergen har supporterne vært uten ståplasser siden «Store stå» på den ene langsiden ble fjernet før 2006-sesongen. Da Brann tok gull året etter, sto supporterne foran seter.

Jeg tror dette skal få frem det jeg kaller den «positive galskapen».

Roger Lillebøe-Hansen, leder for Brann Bataljonen

– Vi har hatt ønske om nye ståplasser siden «Store stå» forsvant. Nedturen som kom etter gullsesongen ga en voldsom nedgang i stemningen. Det er vi i ferd med å snu nå, og jeg tror de nye ståplassene vil hjelpe ytterligere på stemningen, sammen med entusiasmen som er skapt etter at vi fikk ny trener, sier Lillebøe-Hansen.

Han mener fotballsupportere synger mindre og deltar mindre aktivt fra tribunen når de observerer det som skjer på gressmatten fra sittende posisjon.

– Regulære sitteplasser er passiviserende. Nå får vi gode, tilrettelagte ståplasser, som jeg tror skal få frem det jeg kaller den «positive galskapen». Det blir mye friere, og lettere å samle dem som ønsker å bidra til å skape god stemning, tror supporterlederen.

Suksess med ståplasser i Sogndal

Geir Inge Heggestad

BEDRE STEMNING: Arrangementssjef Geir-Inge Heggestad melder om bedre stemning i Sogndal etter at de tilrettela for nye ståplasser.

Foto: Heidi Lise Bakke

I Sogndal gjorde man det samme som Brann nå gjør i 2010. Det gikk ikke helt etter planen, fordi feltet man fjernet seter fra var slik plassert at supporterne var vanskelig både å se og høre.

Nå skrus setene opp igjen, og de mest entusiastiske supporterne flyttes til et nytt ståfelt med kapasitet på knapt 200 tilskuere.

– Vi hadde dispensasjon i fjor, og fikk testet ut det nye feltet. Det fungerte veldig bra. Nå ser alle dem og hører dem mye bedre, sier arrangementssjef Geir-Inge Heggestad i Sogndal Fotball.

Også i Sogndal blir skruingen gjort på dugnad, og utgiftene har derfor vært minimale. Heggestad kaller det beint fram «tullete» å be folk om å sitte på fotballkamp.

– Det blir utvilsomt mye bedre stemning ved at folk står, sier han.

Kan ikke stå under europacupkamper

Selv om det ikke har vært fulle tribuner i Bergen de siste årene, kan ikke Sogndal på noen måte sammenlignes med Brann publikumsmessig. Men salgssjef Algerøy i Brann håper å oppnå noe av den samme effekten som man så i saftbygda.

Det blir utvilsomt mye bedre stemning ved at folk står.

Geir-Inge Heggestad, arrangementssjef i Sogndal

– Supporterne ønsket seg tilbake gamle «Store stå», fordi en ståtribune gir anledning til å stå tett og godt, og trykke til på sanger, tilrop, hylling og alt som hører til. Supporterne har lovet oss bedre stemning, så det er vi overbevist om at det blir, sier han.

– Men er ikke det å fjerne sitteplasser et steg tilbake til fortidens stadionfasiliteter?

– Nei, jeg synes ikke vi gjør det. Vi etterkommer supporternes ønske om en ståtribune, og vi synes det er veldig ok. Så får vi heller gjøre en ny dugnadsjobb sammen med supporterne, når vi skal spille semifinale i Champions League og må sette stolene inn igjen, smiler Algerøy.

På UEFAs klubbkonkurranser er det nemlig kun tillatt med sitteplasser. NFF anbefaler av sikkerhetsgrunner altså sitteplasser også under seriekamper i Norge, og skal ifølge Algerøy godkjenne Branns nye tribune når den er ferdigmontert.

– Det tror jeg blir helt uproblematisk. Våre folk har holdt veldig tett dialog med NFF på hvordan konstruksjonene skal være. Så dette er gjort helt etter boken, og skal ikke by på sikkerhetsmessige utfordringer, sier salgssjefen.

Graff i NFF sier de regner ombyggingen til Brann som godkjent allerede.

Roger Lillebøe-Hansen

DRØMMER OM 7.000 STÅENDE: Supporterleder Roger Lillebøe-Hansen håper å kunne fylle hele kortsiden med stående supportere.

Foto: NRK

– At de mest dedikerte supporterne ønsker ståplasser er vi godt kjent med, og vi har forståelse for at de mener dette kan gi enda bedre stemning på kampene, sier han.

Vil fylle hele kortsiden

Branns nye ståfelt er åpent for alle som ønsker å bidra til å skape god stemning, ifølge supportersjefen. På sikt håper han det kan bety at hele kortsiden fylles med stående og syngende supportere.

– Vårt mål er helt åpenbart at dette bare er begynnelsen. Klarer vi å fylle dette feltet, og Brann-ledelsen ser den positive stemningseffekten, så vet vi at de er med på en diskusjon om å utvide. Drømmen er jo at hele tribunen på kortsiden fylles av 6-7.000 stående supportere, sier Roger Lillebøe-Hansen.

Vil ha færre krav til ståfelt

Norsk Supporterallianse (NSA) har i utgangspunktet en positiv holdning til ståplasser, men at det da bør være på trygge, setefrie plasser.

– Terskelen for å heve stemmen og være engasjert er lavest når du står. Da må man kunne stå trygt, og man må kunne flytte på seg, hoppe og juble uten å skade seg. Seter har skrapet opp utallige skinnlegger og tatt et par ankler. Det er en unødvendig skade man ikke burde trenge å utsette seg for, sier talsmann for NSA, Bjørnar Sandboe.

Han sier NSA stadig jobber for å få til flere ståfelt på tribunene.

– Vi jobber fortsatt med NFF for å få endret kravene slik at det er mulig å få til ståfelt, selv om man ikke har egen inngang, kiosk, høye gjerder og to sett med toaletter, sier Sandboe.