Brann er livet for Christine (37)

Noen supportere er mer ekstreme enn andre. For Christine Henriksen er kun barna og familien viktigere. En annen ekstremsupporter ser søndag sin 509. kamp på rad!

Christine Henriksen

EKSTREMSUPPORTER: Christine Henriksen fra Wergeland i Bergen stiller alltid på kamp drakt og kortbukse, uansett vær og temperatur. Den hvite drakten er fra 1987 og tilhørte Jan Halvor Halvorsen.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Bataljonen

DEN HARDE KJERNE: «Store Stå», før den gamle tribunen ble revet og erstattet med kun sitteplasser.

Foto: Hommedal, Marit / Scanpix

Christine Henriksen fra Minde i Bergen er trolig en av Branns aller mest ekstreme supportere. Leiligheten hennes er full av Brann-effekter. Hun har sunget selveste Nystemten foran 18.000 tilskuere på Brann Stadion. Begge hennes to sønner er født utenfor fotballsesongen, noe som i høyeste grad var planlgt, slik at mor ikke skulle gå glipp av noen viktige kamper.

I 1997 ble hun kåret til Årets Supporter av Brann-fansen. På kampene er hun lett gjenkjennelig i fullt draktsett, uansett om det skulle være minusgrader og snø. Alle de forskjellige delene av draktsettet har hun fått personlig i gave av Brann-spillere.

MER OM CUPFINALEN: Derfor velger Brann å bli i Bergen | Isolerer Rekdal for å hindre smittefare | Sist avgjorde han cupfinalen - nå blir han hjelpeløs tilskuer

– Ville ha det samme som spillerne

– Det begynte for alvor i 1993, da jeg dristet meg bort helt alene til supporterne på «Store Stå» som sang og laget liv. Jeg ville ha alt det samme som spillerne. Jeg vet ikke hvorfor jeg alltid må gå med shorts, men kanskje det er for å kunne identifisere meg med spillerne, sier hun.

– Du blir ikke syk av å stå Alfheim eller Aspmyra i snøstorm?

– Nei, faktisk ikke. Men når sesongen er over, da blir jeg alltid syk, ler hun.

Under intervjuet er Heriksen iført klær og effekter som har tilhørt fem forskjellige Brann-spillere:

Raymond Kvisvik

FAVORITT: Henriksen har fortsatt kontakt med Raymond Kvisvik, som er en av hennes favorittspillere i Brann.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

– Kapteinsbindet fikk jeg av Per Ove Ludvigsen. Jeg har et rødt også, som jeg fikk av Svante Samuelsson. Drakten har tilhørt Azar Karadas. Kortbuksen og tightsen under er Cato Guntveit sin. Raymond Kvisvik ga meg skoene, og leggbeskytterne fikk jeg av Claus Eftevaag på flyet hjem fra kampen mot PSV Eindhoven i 1996, forteller 37-åringen.

Gull, PSV og Liverpool størst

Den legendariske europacupkampen, hvor Brann slo ut det nederlandske mesterlaget, er et av tre store høydepunkter for supersupporteren.

– For en opplevelse det var! Da vi kom hjem, fikk jeg være med spillerne på Pastasentralen for å feire. Det var helt fantastisk. De to andre høydepunktene må være seriegullet i 2007 og bortekampen mot Liverpool i 1997 (kvartfinale i cupvinnercupen, journ.anm.). Selv om vi tapte, så var det helt magisk. Vi fikk en fantastisk respons fra The Kop, jeg fikk frysninger. Etter kampen stod vi igjen og sang «Vi vinner serien i år» i tre kvarter før vi ble kastet ut, gliser hun.

Birkir Kristinsson ble den store helten da Brann slo ut PSV Eindhoven.

HØYDEPUNKT: Keeper Birkir Kristinsson var den store helten da Brann slo PSV Eindhoven ut av cupvinnercupen med 4-3 sammenlagt høsten 1996.

Foto: PETER DEJONG / AP

Har sett 508 Brann-kamper på rad

Men tilbake til bortekampen mot PSV Eindhoven, hvor Brann sensasjonelt tok seg til kvartinalen i Europacupen etter scoringer av Geir Hasund og Tore Andre Flo i 2-2-kampen (4-3 sammenlagt). Eventyret i Eindhoven er høydepunktet også for en annen ekstrem-supporter. Alexander Osdal (35) har vært på alle Branns obligatoriske kamper siden 1997, inkludert serie, cup, europacup og Royal League. Cupfinalen blir hans 509. Brann-kamp på rad.

Alexander Osdal

REISER OVERALT: Alexander Osdal (35) har sett 508 obligatoriske Brann-kamper på rad.

Foto: Åge Algerøy / NRK

– Seriegullet i 2007 var samlet sett en større opplevelse, men da gikk det sakte opp for oss at det faktisk kom til å skje. PSV-kampen var en bragd, det kom så totalt uventet. PSV var det klart beste laget i Nederland da, sier Osdal.

508 kamper på rad i inn- og utland merkes godt i lommeboken, og 35-åringen innrømmer at mange antakelig ser på ham som en litt merkelig skrue.

– Det går noen titusener i løpet av en sesong. Men det er jo en prioritering. Andre bruker masse penger på festing, røyk eller kostbare sydenturer. Jeg bruker penger på Brann. Ikke har jeg bil heller, sier Osdal.

– Vil aldri slutte å være supporter

– Hva gir det deg å følge Brann overalt?

– Opplevelser som den vi hadde på Lerkendal søndag (da Brann slo RBK 6-3, journ.anm.). Når man er til stede på kampen, er man på en måte delaktig. Jeg vet ikke hvor mye heiing hjelper, men man føler seg som en del av det som skjer. Det er mye sterkere enn om man ser kampen på fjernsyn.

Lite tyder på at antall kamper på rad stopper på 509. Osdal sier han ikke har noen planer om å trappe ned på reisevirksomheten.

Brann jubler, RBK depper

GENERALPRØVEN: Brann snudde den dårlige trenden med imponerende 6-3 over Rosenborg på Lerkendal søndag.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

– Jeg vil aldri slutte å være Brann-supporter. Antall kamper på rad vil sikkert stoppe opp en gang, av en eller annen grunn. Men jeg ser ikke for meg å plutselig bare slutte. Men hvordan jeg ser på ting om 30-40 år, er umulig å si.

Gallakjole med gullautografer

Heller ikke Christine Henriksen ser for seg å endre sine Brann-vaner.

– Jeg kan ikke se for meg å gå på Brann Stadion i vanlige klær. Om noen år kommer jeg vel med rullator og kortbukse, ler hun.

– Hva er det mest ekstreme du har gjort som Brann-fan?

Da vi vant serien i 2007, ville jeg ha en fin kjole for å feire. Jeg gikk inn på en flott kjolesalong i Bergen sentrum og spurte etter en rød og hvit gallakjole. Etterpå fikk jeg alle spillerne til å skrive autografen på kjolen, og alle signaturene er brodert inn i kjolen med gulltråd, sier barnehagearbeideren.

– Hvordan påvirker Brann dagliglivet ditt?

– Det påvirker alt i hverdagen. Jobben, humøret, forhold. Folk elsker å trekke meg når Brann har gjort det dårlig, for de vet at jeg tenner, humrer hun.

Davy: – Får frem følelsene vi elsker

TV 2s fotballanker Davy Wathne mener Brann, Bergen og cupfinale er en kombinasjon som vekker unike følelser.

Davy Wathne

GLEDER SEG: Davy Wathne er litt nervøs for hvordan RBK-kampen har påvirket Brann, men gleder seg stort til cupfinalen.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

– Denne måneden fra semifinalen til cupfinalen, der fokuset er på laget og byen, får frem disse følelsene som bergenserne elsker. Det minner oss om samholdet vi har, den unike byen vi bor i, patriotismen og samhørigheten, sa han tidligere denne uken til NRK Hordaland.

Selv er han svært usikker på hvordan nedsablingen av Rosenborg på Lerkendal vil virke inn på Brann-laget. Men det er liten tvil om at han ser voldsomt frem til kommende helg.

– Jeg har vært i cupfinalestemning helt siden Fredrikstad og gleder meg enormt, sier TV 2-profilen.

LES OGSÅ: Varsler masse synlig politi i Oslos gater cupfinalehelgen | Mulig tysk interesse for Ojo

FÅ MED DEG NRK HORDALANDS CUPFINALE-SENDING LØRDAG!
Vi sender direkte fra Spikersuppa i Oslo på NRK P1 fra kl. 13.