Hopp til innhold

Brann-casuals: – Var aldri i Mjøndalen

Bråket blant Brann-fansen på Mjøndalen stadion skyldtes ikke casuals, hevder grupperingen selv. – Ingen av oss har vært over fjellet, sier en sentral medlem i miljøet til NRK. NFF gransker nå tumultene i kvalikkampen.

Bråk blant Brann-fansen i Mjøndalen

MÅTTE STOPPE KAMPEN: Det kokte over på tribunen da Mjøndalen punkterte kampen mot Brann onsdag. Flere nødbluss ble kastet inn på kunstgresset og dommeren måtte stoppe kampen mens banen ble ryddet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Politiet stod i går ettermiddag klare på Drammen stasjon for å finne enkeltpersoner de fryktet hadde tatt turen fra Bergen for å slåss. Flere av dem politiet så etter er tidligere bortviste og voldsdømte supportere rundt Brann.

MER OM NEDRYKKET: Helsvarte avisforsider i Bergen i dag | Dette skriver svenske aviser om Norling | – Vi må innse at vi ikke er bedre enn dette Eksperter mener Norling må gå

Hevder alle casuals var i Bergen

Men ikke en eneste person fra den fryktede grupperingen, som er definert som risikosupportere, skal ha dukket opp i Mjøndalen i går. Det til tross for at flere medier hevdet at de var der.

Det bekreftet også personer som kjenner miljøet som var tilstede i Mjøndalen i går.

– Vi satt i Bergen, vi. Alle mann, sier et sentralt medlem i den aktuelle casuals-gruppen til NRK.

Politi Drammen stasjons

STOD KLARE: Fire politibiler møtte opp på Drammen stasjon i 14-tiden onsdag. Alle som gikk av toget ble kontrollert.

Foto: Tove Bø / NRK

Nødbluss og nevekamp

Til tross for ekstremt vakthold og samarbeid mellom politiet i Buskerud og Hordaland, ble det bråk da Mjøndalen gikk opp til 2-0 og 3-0 i går kveld. Det kokte fullstendig over for flere Brann-fans da de skjønte at nedrykket var et faktum, og det ble raskt klart at det fantes pøbler blant de 300 røde på tribunen.

Det ble kastet flere nødbluss inn på banen og innad blant Brann-fansen var det flere tilløp til håndgemeng. Etter kampen måtte også politiet holde aggressive supportere unna trener Rikard Norling, da svensken gikk bort for å gi fansen en mulighet til å prate med ham.

LES OGSÅ: Brann-supportere gremmes: – Flaut å heie på et lag med sånne fans | Her må politiet skille Norling og Brann-fansen

Kan bli bøtelagt av NFF

Norges Fotballforbund skal nå granske bråket i Mjøndalen, som kan få konsekvenser for både hjemmelaget og Brann.

– Vi vil be Brann om en forklaring. På bakgrunn av forklaringen og øvrige opplysninger i saken vil Påtalenemnda foreta en vurdering om det skal inngis anmeldelse til Doms- og sanksjonsutvalget. Trolig vil en eventuell avgjørelse ikke foreligge før nærmere jul, sier leder i NFFs juridiske seksjon, Espen Auberg.

Bråk blant Brann-fansen i Mjøndalen

TRIBUNEBRÅK: Det var tilløp til håndgemeng blant Brann-fansen da nedrykket var et faktum.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Tull om «opptaksprøve»

Da NRK snakket med de såkalte risikosupporterne i går kveld, var det høylydt frustrasjon knyttet til alle medieoppslagene om bråket i Mjøndalen, og politiets påstander.

– Det sto et sted at det var unge på vei, helt nede i 13-årsalderen, som skulle prøve å få kampen avbrutt som en opptaksprøve. Det har ingen ting med oss å gjøre. Det er bullshit!

– De har kjørt seg opp med masse politi og lagd masse dramatikk om at vi kommer, også klarer de ikke en gang å finne ut at vi ikke er der, sier supporteren.

Skiller mellom casuals og ultras

Mannen NRK snakket med er i tjueårene og mener verken politiet eller media klarer å skille dem og andre supportermiljøer.

Brann har en annen alternativ supportergruppering, såkalte «ultras», en type supportere som finnes i de aller fleste store norske klubbene i dag.

De ser på seg selv som en supportergruppe som er mer opptatt av å skape liv på tribunen, enn andre supportere. Det er ofte denne gruppen som står bak blant annet pyroeffekter på kampene.

SE DA POLITIET MÅTTE SKILLE BRANN-FANSEN OG NORLING:

Politiet måtte beskytte Brann-treneren.