NRK Meny
Normal

Brann bøtelagt for publikumsbråk

Fansen gikk fra konseptene da Mjøndalen sendte Brann ned i 1. divisjon i fjor høst. Nå må bergensklubben punge ut på grunn av supporternes oppførsel.

Brannfakkel

MÅTTE STOPPE KAMPEN: To ganger måtte dommeren avbryte kampen på grunn av at fyrverkeri ble kastet inn på banen.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

26. november 2014 var en sorgens dag for Brann-fansen. Lille Mjøndalen overkjørte rødtrøyene og påførte klubben sitt første nedrykk fra toppdivisjonen siden 1985.

Måtte stoppe kampen to ganger

For noen var ydmykelsen i Nedre Eiker så stor at de kastet bluss, fyrverkeri og andre gjenstander inn på banen. Dommeren måtte stoppe kampen to ganger, og det var også tilløp til håndgemeng innad blant Brann-supporterne.

Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund (NFF) har gransket bildene fra kampen og funnet ut at Brann-fansen utgjørde en betydelig sikkerhetsrisiko og et faremoment under kvalifiseringskampen.

Straffen er satt til en bot 50.000 kroner for den allerede hardt økonomisk prøvede klubben.

«En betydelig risiko for skade»

Bråk blant Brann-fansen i Mjøndalen

HÅNDGEMENG: Også innad blant Brann-supporterne ble det bråk.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Dette er penger vi helst skulle ha brukt til helt andre ting, men vi aksepterer den dommen som foreligger, sier konstituert daglig leder i Sportsklubben Brann, Vibeke Johannessen.

«Utvalget legger i skjerpende retning vekt på at bruken av pyroteknikk foregikk på selve kampområdet og således blant publikum. Handlingen ble foretatt i umiddelbar nærhet til mennesker og innebar dermed en betydelig risiko for skade», heter det i slutningen.

– Situasjonen i Mjøndalen var veldig spesiell både for oss som klubb og for supporterne våre, og det var en god del frustrasjon. Det er ingen unnskyldning. Vi oppfordrer alltid våre supportere til å uttrykke sin frustrasjon på en ordentlig måte, sier Johannessen.

– Dette er enkeltpersoner

NFF tillater bruk av pyroteknikk under kampene, men kun etter tillatelse og etter bestemte retningslinjer.

Brann får også refs for at det slett ikke er første gang klubbens supportere står bak slik oppførsel. En rekke casuals ble holdt borte fra kvalikkampene av politiet, nettopp i et forsøk på å unngå bråk.

Johannessen sier klubben er i dialog med supporterne som laget bråket og som også tidligere har utmerket seg negativt på lignende måter.

– Det er viktig å understreke at det her er snakk om noen enkeltpersoner, ikke fansen som gruppe. Det er heller ikke slik vi ønsker å fremstå, sier hun.

SLIK SÅ DET UT DA RIKARD NORLING MØTTE FANSEN ETTER NEDRYKKET:

Politiet måtte beskytte Brann-treneren.

AMPERT RUNDT NORLING: Trener Rikard Norling måtte ha politibeskyttelse da han etter kampen prøvde å snakke med brann-fansen.

Siste video

I minst 50 km/t kjører brøytebilen på en gangvei ved E39 som brukes som skolevei.
Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås