NRK Meny
Normal

Bøssebærerens far og bestemor døde av kreft

Russejenta Victoria Skage (18) mistet først sin bestemor, så døde faren av kreft. Også moren er rammet. Stadig flere norske familier opplever lignende tragedier.

Victoria Skage

GIR IKKE OPP: 18-årige Victoria Skage fra Sandsli i Bergen mistet far og bestemor av kreft. Nå stiller hun opp som bøssebærer for Kreftforeningen i den landsomfattende aksjonen «Krafttak mot kreft» som starter i dag.

Foto: Kent Roar Nybø, Fanaposten

– Du kan ikke miste motet, sier Victoria Skage til NRK.

I dag er bergensjenta en av 20.000 bøssebærere landet rundt som skal samle inn penger til kreftforskning. «Krafttak mot kreft» er Kreftforeningens årlige innsamlingsaksjon.

Victoria Skage mistet faren av kreft

SOMMERMINNE: Fire år gamle Victoria koser seg med sin far Rune Skage, som på dette tidspunktet er 50 år. Han gikk bort i 2014.

Foto: Privat

Tøffe tak

Her er den tunge krefthistorien til Victoria Skages familie:

  • 2007: Moren fikk brystkreft, har senere fått kronisk leukemi.
  • 2009: Bestemoren dør av kreft etter to års sykdom.
  • 2014: Faren dør av tarmkreft etter ett års sykdom.

– Det var et sjokk. Pappa var den sunneste mannen i verden. Vi hadde aldri drømt om at noe slikt kunne skje med ham, sier Victoria, som først fortalte sin gripende historie til Fanaposten.

Vi hører en del lignende historier. Dessverre er det slik at noen familier rammes hardere enn andre.

Erik Vigander, Kreftforeningen

Har ikke dødsangst

Rune Skage jobbet som anleggsarbeider og tok familien på campingferie om somrene.

– Jeg har mistet to av de kjæreste jeg har, men har samtidig lært mye om livet og å sette pris på det vi har. Jeg har lyst til å være åpen og få folk til å skjønne at det ikke er farlig å snakke om kreft, sier hun.

Victoria Skage kreft

REFLEKTERT: – Det er ikke farlig å snakke om kreft, sier Victoria Skage.

Foto: Kent Roar Nybø, Fanaposten

Sandslirussen, som Victoria tilhører, har sin egen innsamlingsside der man kan se hvem som har donert penger til kreftsaken, og hvor mye.

– Jeg synes det er fantastisk at russen bruker en søndag til å samle inn penger som kan hjelpe en nabo eller en slektning, sier 18-åringen til NRK.

– Er du redd for at du selv skal få kreft?

– Selvfølgelig, men slik er bare livet. Alle kan være uheldig, men man må takle det som kommer og sette pris på hver dag vi får sammen!

Alle kan være uheldig, men man må takle det som kommer og sette pris på hver dag vi får sammen!

Victoria Skage

– Noen rammes ekstra hardt

31.500 nordmenn får kreft hvert år. En fjerdedel av alle som dør i Norge, dør nå av kreft.

Kreftforeningen opplyser at Victorias fortelling likevel ikke er unik.

– Vi hører en del slike historier blant russen, men også blant andre som samler inn penger for oss. Dessverre er det slik at noen familier rammes hardere enn andre. Har man mye kreft i familien bør man være ekstra på vakt for faresignalene, sier pressesjef Erik Vigander i Kreftforeningen.

Erik Vigander

TALSMANN: Erik Vigander er pressesjef i Kreftforeningen.

Foto: Øyvind Bjørkum / Kreftforeningen

Skryter av Victoria

Ved mistanke om arvelig kreft kan man få genetisk veiledning i samråd med lege, men det er viktig å gjøre seg etiske vurderinger rundt dette.

– Har man mye kreft i familien og merker forandringer i kroppen som vedvarer, bør man sjekke seg. Man trenger selvsagt ikke gå rundt å kjenne etter og være redd, men alle bør lære seg faresignalene. Det er bedre å gå til legen én gang for mye. Det er også viktig å huske på at to av tre overlever kreften og mange med uhelbredelig diagnose lever gode liv i mange år, sier Vigander til NRK.

– Hva synes Kreftforeningen om at Victoria og andre pårørende stiller som bøssebærere?

– Kreft rammer ikke bare den som får kreft, men alle rundt. Utrolig flott at man bruker sine erfaringer og personlige historier til å hjelpe andre. Da kan man bidra til at andre ikke mister noen, sier Erik Vigander.

Siste video

Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Erna Solberg med fremføring av "Nystemten" og Ketil Solvik-Olsen på tuba var en del av den offisielle åpningen av Bergens nye flyplass.
Se hele arbeidet med å fjerne flytedokken fra Foto/redigering: Tim Wassmo