Hopp til innhold

Bør behandles før de gjør overgrep

Folk som har seksualiserte tanker om barn må få tilbud om behandling før de gjør overgrep, mener kriminalomsorgen i Bergen. I dag får kun overgrepsdømte tilbud om behandling.

Spesialavdelingen i Bergen fengsel

FÅR BEHANDLING: De seksten sedelighetsdømte på Spesialavdelingen i Bergen fengsel får samtaleterapi for at de ikke skal gjøre overgrep igjen. Noen av dem som har fått behandling, har kommet tilbake i soning.

Foto: Even Norheim Johansen

– Det mangler et lavterskeltilbud der mennesker som er bekymret for sine egne tanker, som er bekymret for måten de tenker på barn på, får hjelp, sier samfunnspsykolog Mona Rekkedal-Svensson.

Hun jobber i Bergen fengsel der hun blant annet behandler de seksten sedelighetsdømte på spesialavdelingen gjennom programmet «Sex Offender Treatment Program». Gjennom et samarbeid med Haukeland universitetssykehus tilbyr fengselet de domfelte samtaleterapi. Tilbudet er frivillig, og målet er å få hjelp og hindre nye overgrep.

– Vi har holdepunkter på, og tro på, at det fungerer. Og hva er alternativet? Disse menneskene skal jo ut igjen i samfunnet, sier Rekkedal-Svensson.

400 personer har vært gjennom dette programmet som lenge var det eneste i landet for behandling av seksualovergripere under soning. Tilbudet bak murene er det eneste behandlingstilbudet de overgrepsdømte får.

Mona Rekkedal-Svensson

INGEN ALTERNATIV: Psykolog Mona Rekkedal-Svensson tror behandlingen i fengselet fungerer på noen. Og det er ikke noe alternativ, påpeker hun.

Foto: Even Norheim Johansen

Har ikke dokumentert effekt

Blant forskere på feltet er det imidlertid knyttet stor usikkerhet til om behandling av overgripere faktisk har effekt.

– Det gjøres nok mye godt arbeid i fengslene. Og behandling kan nok treffe en og annen der forutsetningene er til stede, sier psykologspesialist ved Kompetansesenter for sikkerhets-, fengsels og rettspsykiatri ved Oslo universitetssykehus, Pål Grøndahl.

– Men det er ingen som har klart å dokumentere at de har hatt veldig god effekt av behandling, der man kan vise til redusert risiko for nye overgrep. Studier viser at det ikke er noen forskjell på om man har fått behandling eller ikke, når det gjelder gjentakelse, sier han.

Psykolog Pål Grøndahl

LITEN EFFEKT: Det er ingen studier som viser at behandling av overgripere fører til mindre sannsynlighet for gjentakelse, sier psykologspesialist Pål Grøndahl.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Tidlig behandling

​Han tror likevel det har noe for seg å gi dem behandling, og helst så tidlig som mulig.

Om lag 50 prosent av dem som begår seksuelle overgrep er nemlig mellom 15–24 år, ifølge psykologspesialisten.

– Unge mennesker er i en utviklingsfase og vi vet at en del av de fantasiene de bærer rundt på er viktig å få justert. Og det vi vet er at jo yngre man er når man forgriper seg, jo høyere er sannsynligheten for å forgripe seg flere ganger, sier Grøndahl.

Les: Psykolog: Farlig å stemple alle pedofile som monstre og overgripere

– Bekymret for noen

Kriteriene for å være med på behandlingsopplegget i Bergen fengsel er at de innsatte er motivert, og at de ønsker å jobbe med det de har gjort. Noen er veldig tydelige på at de ønsker hjelp, hos noen sitter det lenger inne.

Trond Ueland

FRIVILLIG: Ett av kravene til å få behandling i fengselet er at de innsatte må være motivert. Programinstruktør Trond Ueland er bekymret for gjentakelse hos noen av dem som deltar.

Foto: Even Norheim Johansen

– Og med noen kommer vi aldri i posisjon til å gi hjelp, sier programinstruktør i Bergen fengsel, Trond Ueland.

Av de 400 som er behandlet har ti kommet tilbake til soning. Men mørketallene er store.

– Vi tror vi har klart å redusere faren for tilbakefall kraftig for mange av dem. Også har vi noen som vi er litt mer bekymret for, sier Ueland.

Les: Visepolitimester i Bergen: – Trenger flere ressurser neste år