Boligsalg på Facebook kan gi meglerdød

Flere selger og kjøper bolig direkte via sosiale medier. Eksperter spår tøffere tider for eiendomsmeglerne.

Visning bolig eiendomsmegler

OVERFLØDIGE MEGLERE: Flere selger boligen privat via sosiale medier.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det dukker stadig opp hjemmelagde annonser og nye grupper på sosiale medier der man kjøper og selger bolig.

Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforening, er ikke i tvil om at vi kommer til å se mer av boligsalg via sosiale medier i tiden fremover.

– Ja, det er en kjent sak at det går mer og mer i den retningen. Forskere har spådd eiendomsmeglernes død, og jeg tror dette er en ny bransje som blir offer for digitalisering. Finn.no vil også merke at de får mindre boligannonsering, sier Batta til NRK.

Peter Batta, adm.dir. Huseiernes Landsforbund
Foto: Pressefoto, huseieren.no

Kan spare tusenvis

Han minner om at nordmenn allerede har blitt sin egen banksjef, som var en fremmed tanke for mange bare for fem-seks år siden.

Det ikke er noen vits i å betale en fotograf 7000 kroner for å ta bilder av boligen din, dette kan du klare selv.

Peter Batta, adm.dir. Huseiernes Landsforbund

I dag er det mye lettere å promotere et salg på egen hånd gjennom salgstjenester som finn.no og selgprivat.no. Dette gir selgere muligheten til å spare tusenvis av kroner, melder Fanaposten.

Toril Cecilie Fridestad, leder i Vestlandet Eiendomsmeglerforening tror ikke denne trenden truer meglernes levebrød. Sosiale medier er snarere et supplement til den ordinære markedsføringen, mener hun.

– Så lenge de fleste av oss bare selger bolig noen få ganger i livet og dermed aldri blir eksperter på dette, tror vi at eiendomsmegleren som fagmann vil ha en plass i boligomsetningen også i fremtiden.

Bruk proffe til papirarbeidet

Fridelstad peker på at det kan være mange fallgruver ved private salg. Blant annet er det viktig at nok og riktig informasjon kommer frem.

– I motsetning til privatpersoner har eiendomsmegleren et strengt regelverk han må følge, sier hun.

Huseierdirektør Peter Batta mener likevel det er mye man kan klare selv ved boligsalg.

– Du kan gjøre det praktiske selv. Det ikke er noen vits i å betale en fotograf 7000 kroner for å ta bilder av boligen din, dette kan du klare selv, tror han.

Huseierdirektøren er likevel enig med Fridestad at det kan være lurt å bruke megler til papirarbeidet og noen deler av salget.

– Under budrunden er meglerne proffe og vant til å prute på prisen slik at du som selger får mer igjen, sier Batta.

Fortsatt egenerklæring

– Hva hvis du får problemer i etterkant?

– Avhendingsloven regulerer kjøp og salg av bolig. Megleren har ikke noe med tilstanden å gjøre, de bare markedsfører og selger, sier Batta.

Han minner om at selger må fylle ut egenerklæring på mangler og feil. Takstmannen skriver tilstandsrapport, som det nå har kommet ny standard for.