NRK Meny
Normal

Bodde i «rottereir» – nå reiser de hjem til Romania

Gino bodde ti uker blant søppel, rotter og ekskrementer i villastrøket i Bergen. – Vi må egentlig takke politiet for at vi ble kastet ut før vi ble syke, sier han.

Kalfaret rumenere

REISER HJEM: Halvparten av rumenerne som bodde i det forfalne huset drar nå tilbake til Romania, ifølge Marcos Amano ved Robin Hood-huset.

Foto: NRK

Fire dager etter at politiet aksjonerte mot huset i Kalfaret i Bergen, har rundt halvparten av de 21 som som ble innbrakt bestemt seg for å returnere til Romania.

Det får NRK opplyst under et møte mellom daglig leder Marcos Amano i Robin Hood-huset og flere av de tidligere beboerne.

– De kom for å prøve å få seg en jobb, uten å lykkes, og har i stedet livnært seg på å samle flasker. Jeg tenker det er fornuftig av dem å prøve å komme seg hjem igjen, når situasjonen er blitt som den er blitt, sier Amano.

Gino: – Det var helt forferdelig å bo der

Gino fra Romania

BODDE I «ROTTEREIRET»: Gino har valgt å gi opp livet i Norge. – Resten prøver å holde ut en stund til, men det blir sikkert ikke lenge til de gir opp, sier han.

Foto: Ole-André Lagmandokk / NRK

Arbeidsledigheten og de sosiale problemene for romfolket i Romania gjør at mange prøver lykken andre steder i Europa. Med den økonomiske krisen i flere andre EU-land, har konkurransen om jobbene blitt betraktelig hardere.

Gino forteller at han kom fra Brâlia i Romania med håp om jobb i byggebransjen i Norge. Nå har han bussbilletten tilbake til hjemlandet i lommen.

Han bodde ti uker i det forfalne huset i Kalfaret.

– Det var helt forferdelig å bo der. Vi fikk bare dusje hver tredje uke, men vi hadde ikke noe valg, vi hadde ikke noe annet sted å bo. For å tjene penger til familien, kan vi sove der vi må, sier han til NRK via tolk på Robin Hood-huset.

Totalt bodde det rundt 35 personer i huset. Det tilsvarer rundt halvparten av antall romfolk i Bergen sentrum, ifølge en opptelling Bergen kommune gjorde i mars.

Gino er altså blant dem som nå har valgt å gi opp livet i Norge.

– Resten prøver å holde ut en stund til, men det blir sikkert ikke lenge til de gir opp, sier han.

Se reportasje fra Robin Hood-huset:

Mange av beboerne i det falleferdige huset i Kalfaret reiser hjem til Romania.

Foto/redigering: Ole-André Lagmandokk

– Fikk tilbud om 200 kroner og togbillett

I går fortalte Amano til NRK at mange av de tidligere beboerne i huset hadde overnattet ute etter politiets aksjon.

LES OGSÅ: – De vil bare sende barna på skolen, gi dem klær på kroppen og mat i magen

Ifølge Bergensavisen har flere nå fått tilbud av Nav om 200 kroner i kontanter og en togbillett til Oslo.

Gino sier han kanskje vil komme tilbake til Norge på et senere tidspunkt. Men han vil aldri tilbake til det forfalne huset i Kalfaret.

– Vi må egentlig takke politiet for at vi ble kastet ut før vi ble syke, sier han.

LES OGSÅ: Byråden om rottereiret: – Huseier har sviktet