NRK Meny
Normal

Blodfattig i Blodbanken

BERGEN (NRK): Om sommeren reiser blodgiverne på ferie noe som gjør det vanskelig for blodbankene.

Blodbank

BLODFATTIG: – Av og til har vi behov for litt flere blodgivere og da må vi ringe litt rundt og være litt mer aktiv for å få dem inn i salen vår, sier avdelingssjef ved Blodbanken på Haukeland, Einar Kristoffersen.

Foto: Steinar Nedkvitne / NRK

Det har vært tynt med blod i blodbanken i sommer. Det har ikke vært mer enn akkurat det som trengs. Aktiv telefonering til blodgivere har vært nødvendig for å sikre nok blod.

– Av og til har vi behov for litt flere blodgivere og da må vi ringe litt rundt og være litt mer aktiv for å få dem inn i salen vår, sier avdelingssjef ved Blodbanken på Haukeland, Einar Kristoffersen.

Blodbankens 11.000 faste givere gir til sammen 20.000 ganger årlig noe som gir ca 10 tonn blod . Banken skulle ønske seg 15.000 aktive givere for blant annet å unngå vanskelige tider som nå i sommer.

Mens blodgivere er på ferie tar verken sykdom eller skader tar ferie. Men dette er langt fra de eneste utfordringene til blodbanken.

Blodgiver

TRENGER FLERE: Alle som kan gi blod er velkommen til tappesalen til Blodbanken. Spesielt dem med den universelle blodtypen O Rhesus-minus.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

Lumske sykdommer gir karantene

– I dag har vi ganske mye bedre råd enn før. Folk reiser lengre og til steder der det mikrobiologisk har en litt annen profil enn det vi har i Norge. Da får med en såkalt karantene for å kunne gi blod, sier Kristoffersen.

Karantenen kan vare fra en uke til ett helt år.

– Hvilke sykdommer forårsaker en slik karantene?

– For et års karantene er det snakk om dem som beveger seg inn i jungelområder eller områder der det er malaria-sykdom. Den kan ligge latent i kroppen en god stund og er kjent for å bli overført med blodtranfusjon. Der er vi ganske strenge, sier han.

Blodpose Blodbanken

BLODMANGEL: En blodgiver kan hjelpe tre pasienter.

Foto: Signe Karin Hotvedt/NRK

En type blod kan gis til alle

Også sesongmessige virus kan gi karantene. Flåtten skape problemer for Blodbanken.

– Blir du bitt av flått får du en fire ukers karantene. Hvis du blir bitt av flått og får utslett vil du få en seks måneders karantene med mindre du blir syk. Blir du syk blir karantenen enda lengre, men da er man ikke så interessert i å gi blod selvsagt, sier avdelingslederen.

Alle som kan gi blod er velkommen til tappesalen til Blodbanken. Spesielt én spesiell blodtype.

– Det er kanskje spesielt en gruppe blodgivere som vi gjerne vil ha. det er dem som har blodtype O (null) Rhesus-negativ. Det er en type blod som vi kan bruke på pasienter der vi ikke vet enda hvilke blodtype de har. Da kan vi bruke denne blodtypen i akutte situasjoner, sier Kristoffersen.

Blodbanken trenger alltid nye blodgivere. Dette skriver de på egen nettside: «Det finnes ingen erstatning for blod og det kan ikke lagres. Derfor trenger vi jevnt med påfyll for at Blodbanken ikke skal gå tom.»

– Blodet blir bearbeidet og delt i ulike blodprodukt; røde blodceller, bordplater og plasma. Blod fra en giver kan hjelpe tre pasienter, skriver Blodbanken på nettsiden.

Siste video

Se 30 timers sending oppsummert på 63 sekunder.
Programleiar: Jan Børge Leirvik