Pepperkakebyen blir til i et svømmebasseng

Norges mest berømte pepperkakeby begynner å ta form. I år bygges den på en helt unik plass.

Pepperkakebyen 2014 bygges i Sentralbadet. Se hvordan det ser ut mens byen bygges.

SE VIDEO: Pepperkakebyen 2014 begynner å ta form – bli med bak kulissene. Foto/redigering: Tim Christian Wassmo

Pepperkakebyen i Bergen har siden 1991 vært verdens største i sitt slag. Når det i år er duket for den 24. åpningen av byen skjer det på en helt ny plass.

Bergens gamle svømmeanlegg Sentralbadet ble stengt i høst – og er nå gjort om til en by av pepperkaker, glasur og godteri.

Basseng og stupetårn er tatt i bruk for å skape en pepperkakeby etter Bergen som modell – med Ulriken, Vågen og alt som hører byen til.

Fra basseng til by

– Nå som Sentralbadet er nedlagt, ble det ledig her. Det passet oss veldig bra, for da fikk vi et stort og fint lokale midt i byen. Vi er veldig glad for det, sier Steinar Kristoffersen, daglig leder i Bergen Sentrum AS.

Steinar Kristoffersen i Pepperkakebyen

ETTERLYSER HUSBYGGERE: – Vi trenger sjørøverskip, hus, slott, biler og fly, sier borgermester Steinar Kristoffersen i Pepperkakebyen.

Foto: Tim Christian Wassmo / NRK

Han er klar for det som kanskje kjekkeste delen av jobben sin hvert år: Å være sjef for Norges mest kjente og verdens største pepperkakeby frem mot jul.

Pepperkakebyen har vært på flyttefot de siste årene, og har blant annet blitt bygget midt på Torgallmenningen og i et gammelt bankhvelv.

I år er det altså byens gamle svømmehall som blir hjemsted for pepperkakemenn og hus.

– Vi hadde faktisk hatt problemer med å finne lokaler i år, hvis ikke dette hadde ordnet seg for en måneds tid siden, sier Kristoffersen.

Stupetårn blir Ulriken

I år bygger skaperne pepperkakebyen med Bergen som modell på en helt annen måte enn før. Blant annet blir den gamle femmeteren i Sentralbadet-bassenget grunnmur for et eget Ulriken-fjell, med egne pepperkake-gondoler.

Byen har også flere nyheter i år.

– Vi bygger inn egne akebakker som barna kan leke i, og en liten bypark med en og en kunstisbane, sier Kristoffersen.

Nå er det 14 dager til åpningen den 22. november. Tiden før det må brukes godt.

De første pepperkakehusene er allerede kommet på plass. Men borgermester Kristoffersen etterlyser alt fra hus og slott til biler og båter.

– Det skal bli en kjempefin pepperkakeby i år også. Så bak i vei, folkens!

PS! Lørdag 8. november inviteres det til pyntefest i Sentralbadet. Dørene åpner klokken 11.00 og barn og voksne kan komme, betale 150 kroner og få et hus, melis og godteri til å pynte huset med.