NRK Meny
Normal

– TV-serien har gitt meg våkenetter

«Å være» har trolig gitt ham karrierens mest krevende roller. – Det har vært veldig vanskelig!

Bjarte Hjelmeland

TØFF TV-SERIE: – Å spille en person som fortsatt lever og som sitter rett ovenfor deg, har vært vanskelig, innrømmer Bjarte Hjelmeland. Her sitter han i sminkerommet før intervjuet med NRK Vestlandsrevyen.

Foto: Tom Arne Moe / NRK

I NRK-serien «Å være» går skuespiller Bjarte Hjelmeland lenger enn han noen gang har gjort i å tegne portretter av kjente nordmenn. Søndag møter han artisten «Vinnie».

Tøft, vanskelig og rørende er noen av ordene som kan beskrive serien.

Rapparen Vinni

PORTRETTERES: Hip hop-er Vinnie.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Disse blir portrettert:

  • Ingrid Bjørnov – musikkartist
  • Fabian Stang – eks-ordfører
  • Øyvind «Vinnie» Sauvik – Hip hop-artist
  • Tore Halvorsen – vokalist i dansebandet Ole Ivars

Jeg har blitt så utrolig glad i hver enkelt av dem! Man sitter igjen med en form for kjærlighetsfølelse

Bjarte Hjelmeland
Før/etter_å_være_fabian_og_bjarte_etter

FY FABIAN: Bjarte Hjelmeland portretterer tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang.

Foto: Anne Liv Ekroll

Går inn i andres liv og sjel

– Hvordan har det vært for deg å gå inn i rollene til dem du intervjuer i «Å være»?

– Det har vært veldig vanskelig og jeg har hatt noen våkenetter over denne serien, må jeg innrømme, starter Hjelmeland.

Å gå inn og spille noen andre er skuespilleren vant til og har holdt på med hele sitt liv. Men dette er noe helt nytt.

– Å spille en person som fortsatt lever og som sitter rett ovenfor deg, og skal behandles med respekt som vedkommende har krav på, samtidig som man skal utfordre personen, har vært vanskelig, innrømmer han.

Bjarte Hjelmeland

ALLSIDIG: Bjarte Hjelmeland er kjent for å spille en serie ulike figurer, både kvinner og menn.

Foto: NRK

– Ble glad i dem!

– Hva har du vært redd for med denne serien?

– Veldig mange ting: Redd for at jeg ikke skulle ligne på dem, for at jeg ikke skulle vite nok om dem, at jeg gikk for langt i å trykke på de vonde tingene, eller at jeg ikke trykker på ting som jeg journalistisk burde utfordre dem på, sier Hjelmeland til NRK Vestlandsrevyen.

Hva som har overrasket ham mest underveis er vanskelig for ham å svare på, men det som han sitter igjen med etter å ha møtt de norske kjendisene er én ting:

– Jeg har blitt så utrolig glad i hver enkelt av dem! Noen hadde jeg et forhold til fra før, andre begynte jeg nesten på scratch med researchen. Man sitter igjen med en form for kjærlighetsfølelse, forklarer han.

Premiere! Norsk underholdningsserie. Kjenner vi egentlig Ingrid Bjørnov? Bjarte Hjelmeland saumfarer Ingrids liv når han researcher alt som er skrevet om henne og intervjuer Ingrids nærmeste om alt fra pedagogisk korrekt barndom på Oppsal, vennskapet med Benedicte Adrian og perfeksjonsismens bakside. Dette gjør han for å kunne gjennomføre sitt livs vanskeligste rolle. For første gang skal han være et annet levende menneske - og sitte ansikt til ansikt med Ingrid, som Ingrid, når hun intervjuer seg selv. (1:4)

BJØRNOV FØRST UT: Bjarte Hjelmeland skal gjennomføre sitt livs vanskeligste rolle. For første gang skal han være et annet levende menneske. Han skal sitte ansikt til ansikt med den personen som om personen intervjuer seg selv. Først ut i episode 1 var Ingrid Bjørnov.

Teaterbråket

For øyeblikket spiller han sitt eget show «Med lånte fjær» bare et steinkast unna Den Nationale Scene (DNS) der han selv var sjef frem til 2012.

Å være

INTERVJUER KJENDISER: Bjarte Hjelmeland

Foto: Anne Liv Ekroll/NRK

– Da du sluttet brøt bråket løs. Hva tenker du om det?

– Jeg pleier ikke å uttale meg om det som skjedde etter at jeg forlot teateret. Men jeg følger godt med på hva som skjer og tenker mitt. Man vet jo nesten ikke om man skal le eller gråte.

Han forsikrer at DNS fortsatt betyr mye for ham.

– DNS er viktig for hele landet og er et nasjonalt teater. Jeg har mange nære venner som jobber der, så jeg holder tett kontakt med teateret og ser forestillinger der, sier Bjarte Hjelmeland.