NRK Meny
Normal

Bir kan bli tvunget til å kutte søppelprisene igjen

Bir innfører nye gebyr som gjør det dyrere å tømme søpla i Bergen. Men Bir kan bli tvunget til å redusere pengene om de tjener for mye på det.

Overfylte søppelkasser i Sandefjord

KAN BLI DYRT: Fra neste år innfører Bir nye søppelgebyrer i Bergen. – Hele poenget er å få folk til å bli flinkere til å kildesortere, sier kommunikasjonssjef Mette Nygård Havre.

Foto: Henrik Bøe / NRK

BIR gjennomfører plukkanalyse av bosset

VIL FÅ FLERE TIL Å KILDESORTERE: Mette Nygård Havre i Bir.

Foto: Eivind A. Pettersen / NRK

Fra neste år innfører Bir såkalte søppelgebyrer i Bergen for å oppmuntre folk til å kildesortere søppel.

– Hvis du fortsetter vanene med å sette ut søppelspannet en gang i uken, vil det bli litt dyrere, sier kommunikasjonsrådgiver Mette Nygård Havre i BIR.

Prisøkningen ligger på 850 kroner ekstra i året for dem som tømmer søppel hver uke, en prisøkning på hele 35 prosent fra dagens ordning.

– En gjennomsnittskunde i Bergen kommune tømmer søppel 40 ganger i året, og da vil man ligge noenlunde på samme pris som i dag, sier Havre.

Må kanskje justere gebyret ned

Den «noenlunde samme prisen» som Havre sikter til, er 19 prosent dyrere enn dagens ordning og ligger på 450 kroner, selv om en går ned fra fire til tre tømminger i måneden.

Bir øker altså prisene, men de har ikke lov til å tjene penger på søppelet til privatkundene.

– Dersom folk fortsetter å sette ut søppelspannet hver eneste uke, og dermed betaler det høyeste gebyret, må vi justere gebyret ned, fordi vi vil tjene for mye penger. Vi har gjort beregninger og vi tror at dette likevel vil gå i null hos oss.

– Folk må kildesortere

Søppel på Marinen

INNFØRER PRISØKNING: Bir innfører en prisøkning på 850 kroner ekstra i året, for dem som tømmer søppel hver uke.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Bir har allerede innført gebyrmodell i åtte andre kommuner.

– Hele poenget er å få folk til å bli flinkere til å kildesortere. Vi har hatt gebyrmodell i åtte kommuner allerede i seks år, og det fungerer bra der.

Hver ekstra tømming utover en per måned, vil koste 33 kroner ekstra. Bir er ikke bekymret over at folk vil la søppelspannet flomme over av søppel for å slippe å betale større gebyrer.

– Det tror vi ikke. Erfaring fra de andre åtte kommunene viser at dette ikke er noen plager som de har.

Siste video

Slik forbereder Bergen Filharmoniske Orkester seg på 30 timer Grieg live.
Programleder: Mariann Reikerås