BIFF kan bli saksøkt for å vise denne filmen

Kortfilmfestivalen i Grimstad kuttet «The Magnitsky Act» etter trusler om søksmål. Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF) setter den likevel opp på sitt program.

Sergej Magnitskij

DØDE I FENGSEL: Sergei Magnitsky døde i et russisk fengsel i 2009. i dokumentarfilmen blir det hevdet han døde en naturlig død, og at han ble arrestert fordi han selv unndrog skatt.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

– Jeg føler vi har en slags informasjonsplikt til å vise denne filmen, for den har fått så mye oppmerksomhet uten at folk har sett den, sier festivalsjef i Bergen Internasjonale Filmfestival (BIFF), Tor Fosse.

Filmen «The Magnitsky Act» (se faktaboks) handler om Sergei Magnitsky som døde i et russisk fengsel i 2009. Han var skatteadvokat og jobbet for en amerikansk investor. Etter å ha avslørt skattesnusk i russisk politi ble han arrestert.

Både Amnesty International, og en rekke andre store og sterke organisasjoner mener han døde av tortur.

Men i dokumentarfilmen blir det hevdet han døde en naturlig død og at han ble arrestert fordi han selv unndrog skatt, slik også russiske myndigheter har hevdet.

– Ærekrenkende

– Dette er en grovt ærekrenkende film og jeg synes filmfestivalens ledelse burde sette seg nærmere inn i denne filmen slik at man ikke havner i ansvar, sier Carl Bore.

Han er advokaten til den amerikanske investoren og for de pårørende etter Magnitsky.

Carl Bore

ÆREKRENKENDE: Advokat Carl Bore mener filmen er grovt ærekrenkende for hans klient.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Han vil ikke kommentere om de skal gjøre noe for å stoppe visningen av filmen.

– Men det ser ut til at man velger en strategi der man vil spre filmen og vi må nøye vurdere skritt knyttet til det, sier Bore.

Turte ikke vise filmen

Kortfilmfestivalen i Grimstad turte ikke vise filmen i sommer etter trusler om å bli stilt for retten.

Festivalen fikk varsel om søksmål fra William Browder, enken etter Magnitsky og hans mor dersom de viste filmen, da de hevder at filmen er ærekrenkende for Browder og Magnitsky.

Tor Fosse

FRYKTER IKKE SØKSMÅL: Festivalsjef i BIFF, Tor Fosse, mener det er lite sannsynlig at de blir saksøkt om de viser filmen.

Foto: Bergen Internasjonale Filmfestival

Dersom Filmfestivalen i Grimstad hadde blitt den første til å vise «The Magnitsky Act» ville det gitt festivalen et vesentlig større juridisk ansvar.

– Festivalen vil ikke ha midler til å kunne håndtere en rettssak av slike dimensjoner, og ville i verste fall måtte nedlegges. Bare saksomkostningene alene ville være umulig å håndtere, skrev festivalen i en pressemelding.

– Lite sannsynlig

Festivalsjefen i BIFF er klar over at det er en viss fare for søksmål, men vurderer det som lite sannsynlig.

– Dersom det skulle komme til en rettssak, vil den finne sted i Norge. Her står ytringsfriheten ganske sterkt så vi tror ikke dette blir et problem, sier Fosse.

I tillegg til BIFF, skal filmen nå vises på flere andre festivaler og på kino i Finland, opplyser produsent Torstein Grude i Piraya. Han har laget filmen sammen med den russiske regissøren, Andrej Nekrasov.

– Det er viktig at filmer som dette blir sett selv om mektige interesser forsøker å kneble oss filmskapere, sier Grude.