NRK Meny
Normal

Bidrar til mindre vold med gløgg

Gløggvaktene har delt ut 100.000 kopper med varm gløgg til kalde kunder i drosjekø i Bergen. – Dette bidrar til færre konflikter i byen, sier politiet.

Gløggvaktene til Bergen taxi

HOLDER FOLK VARME: Siden 1994 har gløggvaktene stått i drosjekøene for å organisere køen, holde folk varme, og holde konfliktnivået nede. Fra venstre Frank Syvertsen, Øystein Strømsnes og Gerty Strømsnes.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK

– Det er minst en konflikt i køen hver natt. Hvis noen holder på å ryke i tottene på hverandre, går vi bare inn mellom dem, skyver dem fra hverandre, også roer de seg ned, forteller gløggvaktene til Bergen taxi.

Drosjekunder fordeles på biler av en gløggvakt

LANG KØ: En gløggvakt fordeler kunder på antall drosjer. Om noen skal samme vei, prøver gløggvakten å få dem til å dele drosje.

Foto: Øystein Strømsnes

Utstyr til gløggvaktene

LITERVIS MED JULEGLØGG: Hver natt deles det ut rundt 70 liter gløgg til frosne bergensere i drosjekø.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK
Gløggvaktenes bil med eget skilt

EGET SKILT: Gløggvaktene har delt ut julegløgg siden 1994. Arbeidet gjøres på dugnad av ansatte i Bergen taxi og bedriftens idrettslag.

Foto: Charlotte Haarvik Sanden / NRK
Olav Valland

MINDRE VOLD: Utelivsvolden i Bergen er mer enn halvvert siden i fjor. Olav Valland tror gløggvaktene er et godt bidrag.

Foto: NRK

Hvert år, i slutten av november, stiller de seg opp i drosjekøen flere steder i sentrum. Gjennom hele desember sørger de for varm gløgg, tepper, paraplyer og fredsmegling.

Ikke sjelden avverger de en potensiell slåsskamp.

– Vi risikerer jo å få et slag selv, men det har faktisk aldri skjedd, sier de.

Hele familien står vakt

En av ildsjelene bak dette prosjektet er Gerty Strømsnes. Det er tretten år siden hun delte ut sin første kopp med gløgg til frosne bergensere i drosjekø.

– Vi får folk trygt hjem. Vi organiserer køen, gir dem litt varmt å drikke, og gjerne et teppe hvis de fryser. Særlig jenter har ofte tynt med klær på seg, også har de kanskje glemt igjen jakken på et utested, forteller hun.

Hele familien til Strømsnes er involvert i dugnadsprosjektet, både søstrene og barna.

– Ungene begynner å spørre allerede etter sommeren. Har du husket å sette meg opp på gløggvakt?, spør de. Det er veldig kjekt at de vil bidra, sier hun.

– 40 prosent mindre kø

Klokken 01 om natten stiller vaktene seg opp. Det travleste tiden er mellom klokken 02 og 03.30. Gløggvaktene mener deres bidrag minsker drosjekøen med rundt tretti-førti prosent.

– Jeg vil tro vi sparer politiet for en del problemer, mener Frank Syvertsen, og får støtte av Gertys sønn Øystein, som står vakt denne helgen.

– Når det er surt og kaldt, som nå i helgen, vil folk fortere hjem. Da kan det bli amper stemning. Men når de får et teppe og litt varm drikke, går det stort sett veldig greit, sier han.

Les også: Serverer gløgg og kaffe i drosjekøen i Trondheim

Mindre vold enn før

I hjertet av Bergen sentrum er utelivsvolden mer enn halvvert. I oktober og november i fjor var det 27 alvorlige voldsepisoder.

På samme tid i år har det vært tolv slike episoder.

Politiet forklarer nedgangen med et samarbeid med andre politistasjonene i Bergen, og nabokommunene, Sotra, Askøy og Øygarden. De siste åtte ukene har de hatt ekstra fokus på utelivsvold. Blant annet strengere kontroll av skjenkestedene, har bidratt til nedgangen.

– Også har vi intensivert med antall polititjenestefolk i helgene. Vi har hatt opp til tjue ekstra på vakt. Det har gitt resultater, sier politistasjonssjef i Bergen, Olav Valland.

Les også: – Bruker for mye tid på legevakten

Færre konflikter

Valland synes at gløggvaktene er et positivt bidrag i arbeidet med å få ned utelivsvolden i Bergen.

– Det er et element som bidrar til et redusert konflinktnivå. Sammen med økt tilbud i kollektivtrafikken om natten, og sperrer i byen for pirattaxier, bidrar de til færre konflikter i Bergen sentrum, sier stasjonssjefen.

Les også: Slår hardere ned på fyllebråk

– Gleder meg som en unge

Det har blitt en juletradisjon for gløggvaktene å holde orden på drosjekøene i Bergen sentrum i julebordssesongen.

– Jeg gleder meg som en unge til å ta fatt på disse vaktene. Dette litt av julen for meg, sier Syvertsen, som har gått gløggvakt hver helg i desember de siste åtte årene.

– Vi får så god tilbakemelding, og vi får det godt med oss selv. Vi gjør en god gjerning, og viser at vi bryr oss. Det betyr veldig mye for oss, sier Gerty Strømsnes.

Fryser dere ikke når været er som denne helgen?

– Det gjelder bare å ha gode klær. Jeg fryser aldri, sier Syvertsen.

Siste video

Tusenvis av nye målinger fra privatpersoner gjør Yrs værvarsel bedre.
Unike bilete av den første villreinen som vart funne med skrantesjuke (CWD) i Nordfjella.
Programleder: Mariann Reikerås