Beslagla utstyr for GBL-produksjon

En 20-åring på Askøy er mistenkt for produksjon og salg av GBL etter at politiet fant produksjonsutstyr i leiligheten hans.

GHB på Cola-flaske

Bruken av GHB og GBL har eksplodert (illustrasjonsfoto).

Foto: NRK

Odd Dale

Lensmann Odd Dale.

Foto: Steinar Apalnes / NRK

– Dette er første gang vi har pågrepet noen mistenkt for produksjon og salg av stoffet her på Askøy, sier lensmann Odd Dale til nrkhordaland.no.

Etterforskning etter dødsfall

Det er lokalavisen Askøyværingen som fredag har nyheten om beslaget. For en drøy uke siden ble en mann funnet bevisstløs etter en overdose av GBL. Han døde senere på Haukeland sykehus.

– Beslaget vi gjorde hos 20-åringen er delvis basert på etterforskning etter overdosen. Vi kan ikke konkret si at den omkomne hadde fått stoffet fra 20-åringen vi nå mistenker, men vi kan ikke utelukke det heller, sier Dale.

Ungdommen er nå løslatt etter avhør.

Eksplosiv økning

Bruken av partydopene GHB og GBL har ekslodert det siste knappe året. Helsepersonell forteller at det nærmest hver helg kommer overdoseoffer til legevakt og sykehus. Stoffene betegnes som livsfarlige, fordi det er umulig å balansere doser som gir ordinær rus fra doser som kan være dødelige.

– Vi har intensivert fokuset på disse stoffene etter overdosedødsfallet, sier Dale.

Det er foreløpig usikkert hva 20-åringen blir siktet for, blant annet fordi en dom fra Høyesterett har slått fast at GBL ikke er å anse som et narkotisk stoff.