NRK Meny
Normal

Bernt (15) brukte pengene fra konfirmasjonen på å bli bonde

HALSNØY (NRK): Selv om det blitt færre gårdsbruk her i landet, er det stadig flere som blir medlem av Norges Bondelag. Den aller yngste er Bernt Mehammer Tofte.

Bernt Mehammer Tofte mater sauene sine

VIL BLI BONDE: Bernt Mehammer Tofte er ikke som de fleste andre 15-åringer.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

– Det er dette som er det ekte livet. Nå skal sauene få kraftfor, det er som snop for dem, sier Bernt Mehammer Tofte (15).

Han er akkurat ferdig med siste time på Øyatun ungdomsskole, og har dratt for å mate sauene sine på Halsnøy i Sunnhordland. Hver dag, både før og etter skolen, ser han til sauene.

15-åringen fra Toftevågen er ikke oppvokst på gård. Men da han var med på sauesanking for noen år siden, begynte interessen for sau og bondeliv å blomstre. Den første sauen kjøpte han i 2015.

Nå har han til sammen 36 dyr, av ulike raser, som han har ansvar for.

– Det koster en del. Jeg har vel utgifter på rundt 100.000 kroner i året. Konfirmasjonspengene var en god start, sier Tofte.

Tror på en fremtid som bonde

I fjor ble nærmere tusen gårdsbruk lagt ned i Norge, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. 20 av dem i Hordaland.

Bernt og familien har likevel ikke latt seg skremme, og har nettopp overtatt ett småbruk. Der har den 15 år gamle sauebonden planene klare.

– Drømmen min er å bygge en gård der jeg kan drive med sau. Kanskje ha så mye som 200 vinterforede. Først her, også kanskje kjøpe flere gårder i fremtiden.

Bernt Mehammer Tofte

SNOP: Kraftfor er snop for sauene. Det var sauesanking som fikk interessen for landbruk til å blomstre hos 15-åringen.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Rekordmange medlemmer

Tofte meldte seg nylig inn i Norges Bondelag, og ble med det deres yngste medlem som er bonde. Organisasjonssjef Astrid Solberg i Norges Bondelag ønsker ham velkommen. Hun håper flere unge vil gjøre som Tofte.

– Jeg synes det er imponerende. Det er flott at en som er så ung er fast bestemt på hva han vil gjøre fremover. At han vil produsere god norsk mat er helt fabelaktig.

15-åringen er ikke alene om å melde seg inn i Bondelaget. Selv om det blir færre bønder og gårder, får Bondelaget stadig flere medlemmer.

– Vi har passert 63.000 medlemmer. Det høyeste medlemstallet vi har hatt siden 1997. Det er en del trender i samfunnet som tyder på at vi kan bli enda større i fremtiden, sier Solberg.

Bernt Mehammer Tofte

PÅ SKOLEBENKEN: Bernt Mehammer Tofte rekker også innom skolen i en travel hverdag. Her sammen med lærer Bente Sjo på Øyatun skule.

Foto: Marte Rommetveit / NRK

Ikke tid til dataspill

Til høsten planlegger Tofte å begynne på byggfag på videregående. Han liker en hverdag med fysisk aktivitet.

– Jeg spiller ikke data for å si det sånn. Jeg liker å være ute, se verden og ikke bare sitte inne. Hodet og hender er til for å brukes. Jeg liker ikke å sitte i ro.

15-åringen har stor tro på at det går an å leve av å være bonde.

– Det er mye penger og hardt arbeid som må legges før man begynner å få inntekter fra det. Det er mange som tror det ikke går, men jeg tror inntektene kommer etter hvert, sier Tofte.

Siste video

Programleiar: Tale Hauso
Panini-bølgen sprer seg over landet under VM.
Kvinner i klart undertall gatelangs i Bergen. Nå blir det endring.