Bergen sparte 60 mill på streiken

Når de ansatte streiker sparer kommunene penger. Totalt har norske kommuner spart nesten én milliard kroner.

Video Streik i Årstad brannstasjon barnehage

GIR PLUSS: Streik gir lavere lønnskostnader for norske kommuner. Nå er de ansatte i Årstad Brannstasjon barnehage tilbake på jobb.

Foto: Nyhetsspiller

Etter at partene i kommunesektoren kom til enighet seint tirsdag kveld, er blant annet skoler og barnehager igjen åpne.

Når streiken nå avsluttes for over 40 000 kommuneansatte, har norske kommuner spart 975 millioner kroner i lønnsutgifter, opplyser forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS til VG.

Det betyr at lønnsutgiftene for kommunene igjen begynner å rulle.

Bergen kommune har spart mer enn 60 millioner kroner på streiken. Informasjonssjef Eva Hille lover at pengene skal bli brukt på tjenester til bergenserne.

Eva Hille

VIL GI TILBAKE: Informasjonssjef i Bergen kommune Eva Hille lover at pengene kommunen har spart skal komme bergenserne til gode.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– Det er klart det. Selv om bergenserne har lidd en del fordi vi ikke har kunnet levere de tjenestene vi skal levere, så vil de i alle fall få det tilbake. Det blir et plaster på såret, sier Hille til NRK.

«Verdt» 2400 kr dagen

Økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo har forsøkt å regne på kommunenes streikesparing, med utgangspunkt i Asker kommune.

– Jeg regnet ut hva en ansatt koster i snitt, og kom frem til at kommunene sparer ca. 2400 kroner per ansatt hver dag, sier Holden til NRK.no.

Totalt har altså norske kommuner spart 75 millioner kroner dagen. En kommune på størrelse med Bergen sparte i gjennomsnitt 3,6 millioner kroner hver dag streiken varte.

Tror ikke at kommunene ønsker streik

Holden er sikker på at kommunene sparer mye på grunn av streiken, selv etter at ekstra kostnader og eventuelle tapte inntekter er trukket fra.

Steinar Holden

IKKE STRATEGISK: Økonomiprofessor ved UiO Steinar Holden tror ikke at kommunene ønsker streik for økonomisk gevinst.

Foto: Moment Studio / UiO

– I hovedsak vil dette være innsparte penger som kommunen vil ha nytte av senere. Kanskje blir det lettere å få budsjettet til å gå opp for noen.

Likevel tror Holden ikke at kommunene ønsker streik.

– Kommunene ønsker å yte tjenestene. Selv om det er en positiv bieffekt, så tror jeg de beklager det sterkt når det blir langvarig streik.

Eva Hille er tydelig på at Bergen kommune er glade for at streiken er over.

– Nå er alle på vei tilbake på jobb, og ingen ting er bedre enn det.

Kan påvirke lengden

Totalt varte streiken blant kommunalt ansatte i 13 dager, siden 24. mai.

Selv om kommunene ikke ønsker streik, mener Holden at det at de tjener på det kan påvirke forhandlingene.

– Kommunene har ikke økonomisk sett kniven på strupen for å bli ferdig med streiken. Dette skiller dem fra store deler av privat sektor, hvor arbeidsgiver vil lide store økonomisk tap dersom streiken blir langvarig, sier han.

– Dette kan føre til at de er mindre ivrige etter å komme fram til en løsning.

Også KS poengterer dette.

– Å streike i offentlig sektor rammer ikke arbeidsgiver på samme måte som i det private, sier forhandlingslederen til VG.