Hopp til innhold

Bergen kan bli dobbelt så stor

Fredag valgte tre mindre kommuner å skrive under på en intensjonsavtale med Bergen for å slå seg sammen i 2020. Da kan Bergen kommunes areal bli over dobbelt så stort.

Kommunesammenslåing

BLIR MYE STØRRE: Dersom Vaksdal, Osterøy og Samnanger blir med på kommunesammenslåing, vil Bergen kommune bli over dobbelt så stor som i dag.

Fredag skrev Vaksdal, Osterøy og Samnanger under på en intensjonsavtale om å slå seg sammen med Bergen kommune i 2020.

– Våre fire kommuner vil stå veldig sterkt sammen, sier ordfører i Bergen Marte Mjøs Persen (Ap).

Intensjonsavtale Bergen

SAMMENSLÅING?: Her skriver de fire kommunene under på en intensjonsavtale om kommunesammenslåing i 2020. Bak: Johannes Bysheim, Marte Mjøs Persen, Jarle Skeidsvoll, Eirik Haga, Harald Schjelderup. Foran: Knut Harald Frøland.

Foto: Eva Hille

Hun håper de kommer i mål med alle tre kommunene. Persen tror en sammenslåing vil styrke regionen, i møte med fremtidens utfordringer innen næring, arbeidsplasser og miljø.

– Vi er på mange måter storebroren her, men det å ha respekt for hverandres ulikheter, og likevel møtes på et likeverdig grunnlag, vil gjøre at en ny storkommune i Bergen vil stå sterkt i fremtiden, sier Persen.

Oppretter nytt bydelsstyre

– Dette er en viktig milepæl for oss, sier byrådsådsleder i Bergen Harald Schjelderup.

Kommunene har hatt viktige krav for sine innbyggere før en eventuell sammenslåing.

De mindre kommunene er opptatt av å bevare lokal identitet, gode tjenestetilbud til innbyggerne og medbestemmelse.

Harald Schelderup og Marte Mjøs Pedersen

STOREBROR: Bergen kommune håper avtalen går i orden med alle de tre kommunene. Her Byrådsleder Harald Schjelderup (Ap) og Ordfører Marte Mjøs Persen (Ap).

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– En av de tingene vi ble enige om i dag, er at det skal opprettes et eget bydelsstyre øst for Ulriken, bestående av Arna bydel, Vaksdal, Osterøy og Samnanger, som skal ha dirigert makt på viktige områder, og det skal være direktevalg til bydelen i 2019, sier byrådsleder i Bergen Harald Schjelderup (Ap).

– Hva skal den nye kommunen hete?

– Den nye kommunen skal hete Bergen, men den nye bydelen øst for Ulriken, vil hete Oster Bydel, sier han.

– Bergen har vært ganske raus

Jarle Skeidsvoll

KOMPROMISS: Ordfører i Osterøy, Jarle Skeidsvoll syns de har lyktes i et godt kompromiss i den nye intensjonsavtalen mellom de fire kommunene.

Foto: Leif Rune Løland

Ordføreren i Osterøy, Jarle Skeidsvoll (KrF) er fornøyd med kompromisset de fire kommunene er kommet fram til fredag.

– Vi har lagt stor vekt på å få fram den nye bydelen Oster, som vil ha et utvalg på politisk nivå, og stedsbunnede tjester ligge der, sier Skeidsvoll.

Han mener det med denne avtalen ikke vil være snakk om en stor sentralisering til kommunesenteret i Bergen, men tjenester vil i stor grad ligge der de ligger i dag.

Også ordføreren i Vaksdal, Eirik Haga (Ap), er positiv til intensjonsavtalen som nå ligger på bordet.

– Bergen har vært ganske raus, og vi er veldig fornøyd med prosessen så langt, sier Haga.

Eirik Haga, ordførar i Vaksdal for Arbeiderpartiet

KLAR FOR FOLKEAVSTEMNING: Ordfører i Vaksdal, Eirik Haga, er glad intensjonsavtalen er på bordet og laget et godt grunnlag for folkeavstemning i kommunen.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

Kommet noen gode formuleringer

Ordfører i Samnanger, Knut Harald Frøland, vant fjorårets valg med at han ikke ville slå kommunen sammen med andre. Likevel tar han imot intensjonsavtalen, som han syns er best mulig mellom kommunene.

– Jeg syns det er kommet fram noen gode formuleringer om å bevare tjenester og helse i distriktene, sier Frøland.

Nå skal kommunene Samnanger og Vaksdal ha folkeavstemning om sammenslåingen. I Bergen og Osterøy skal endelig behandling skje i kommunestyrene i juni.