NRK Meny
Normal

Vegvesenet: – Ikke kjør her

Det er lange køer på omkjøringsveiene når E16 er stengt. Nå ber Statens vegvesen tungtrafikken om å unngå Hardanger og heller kjøre E134.

Kolonnekjøring

– KJØR E134: Vegvesenet ber tungtrafikken unngå fylkesvei 7 gjennom Hardanger nå som E16 er stengt. Det betyr også at riksvei 7 over Hardangervidda kan være en omvei for de store kjøretøyene.

Foto: Geir Brekke / SCANPIX

E16 rast ut øst for Evanger

PROBLEMET: Slik ser det ut på E16 mellom Voss og Bergen. Flommen den siste uken har gravd vekk grunnen under hovedveien mellom Bergen og Oslo.

Foto: Bente Bergstø / Statens Vegvesen

Statens vegvesen ber i ettermiddag all tungtrafikk mellom Oslo og Bergen om å ta E134, og droppe å kjøre fylkesvei 7 gjennom Hardanger.

Fylkesvei 7 har vært omkjøring for store kjøretøy over 7,5 tonn etter at E16 mellom Voss og Bergen ble stengt på grunn av flomskader. Flommen forrige uke gikk hardt ut over Voss og E16 som ligger like ved Vosso-vassdraget.

Vogntogene hoper seg opp

Men nå hoper det seg opp så mye med kø på omkjøringsveien at tungtrafikken bes kjøre E134.

Det er så lange køer mellom Øystese og Kvandal at tunge kjøretøy blir bedt om å unngå fylkesvei 7 dersom mulig.

Det betyr også at det kan være lurt ikke å kjøre riksvei 7 over Hardangervidda, men velge E134 hele veien fra øst til vest.

– Det er problemer flere steder på strekket mellom Øystese og Kvandal, og vi har fått en del meldinger tidligere i dag. Meldingene har gått ut på at vogntogene ikke klarer å passere hverandre og at det skaper køer, sier trafikkoperatør ved Vegtrafikksentralen Tore Tysse.

Personbiler kan fortsatt kjøre E16 mellom Bergen og Voss.

En alternativ kjørerute for dem som kommer østfra er å ta av fra E134 og kjøre riksvei 13 mot Odda, og deretter inn i Folgefonntunnelen nord for Odda. Derfra kan man ta fergesambandet Jondal-Tørvikbygd, eller kjøre til Rosendal og ta fergen Årsnes-Gjermundshamn.

Laster kart, vennligst vent...

Vil gjelde i mange dager

Det er flere dager til E16 kan åpnes for vanlig trafikk. Dermed ønsker Vegvesenet at alle store kjøretøy legger veien om E134 i dagene frem til E16 åpnes igjen.

Grunnforholdene under hovedveien mellom Bergen og Oslo er så ustabile at det vil ta tid å reparere europaveien.

Det må settes opp en midlertidig bro og det må bygges nye tilførselsveier frem til stedet der broen settes opp. Med andre ord er det snakk om et omfattende arbeid.