NRK Meny
Normal

UNE ber om ny legeerklæring for Taiman

Utlendingsnemnda har tidligere avvist at den psykiske helsetilstanden til Taiman Agid Fatah (27) er så alvorlig at han ikke kan sendes tilbake til Irak. Nå ber de om ny informasjon.

Taiman Fatah

SKAL SENDES UT: Taiman Agid Fatah (27) er pågrepet av politiet, og sitter på Trandum utlendingsinternat i påvente av utsendelse til Irak.

Foto: Privat

– Det er vanskelig å si hvordan vi skal tolke dette, sier Asgeir Thomassen.

Han er ganske skjelven.

Advokat Asgeir Thomassen

Han er advokat for irakiske Taiman Agid Fatah (27), som forrige onsdag ble hentet av politiet i Bergen for å bli sendt ut av landet. Mens Fatah sitter på Trandum utlendingsinternat like ved Gardermoen, behandler Utlendingsnemnda (UNE) advokatens klage som hastesak.

Fatah kom til Norge som 14-åring, men fikk avslag på søknaden om opphold i Norge for åtte år siden. Både Unge Høyre og AUF og SV har bedt justisminister Anders Anundsen (Frp) gå inn i saken.

«Ikke eksepsjonell helsetilstand»

Støttegruppen og advokaten mener Fatahs psykiske helsetilstand er en viktig grunn til at han burde få opphold, og viser til erklæringer fra lege og psykiater i 2010, som beskriver moderat til dyp depressiv reaksjon og emosjonell skade etter langvarige psykiske belastninger.

– Jeg kan ikke se for meg at han kan klare å opparbeide seg et liv i Irak, skriver psykiateren.

UNE mener Taimans lange opphold i Norge etter avslaget må regnes som «grove og gjentatte brudd på utlendingsloven». I vedtaket fra i fjor skriver de at dette taler sterkt imot omgjøring, og at den psykiske helsetilstanden dessuten ikke «fremstår som eksepsjonell».

– Har bedt om oppdatert informasjon

Men nå har UNE bedt om en oppdatering på den helsemessige situasjonen til Fatah, forteller advokat Thomassen.

– Saken er fortsatt hos UNE til behandling, og i går ringte de meg og spurte om oppdatert informasjon om helsetilstanden hans. Jeg jobber på spreng for å skaffe det til veie nå, sier Thomassen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Baywar Nader Akid

STØTTEMARKERING: Baywar Nader Akid var en av mellom 200 og 300 som lørdag møtte opp på Torgallmenningen i Bergen på et støttearrangement for Taiman. Søndag gikk det også demonstrasjonstog i Oslo.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Han er usikker på om forespørselen fra UNE kan tolkes dithen at de vil legge mer vekt på helsetilstanden ved denne klagebehandlingen.

– Men det er uansett positivt at de prøver å få tak i all informasjon i saken, sier han.

– Han er ganske skjelven

I går var familiemedlemmer av 27-åringen på besøk i fengselet.

– De sier at han er ganske skjelven, forteller Thomassen.

Advokaten sier han vil vurdere å be om en helsemessig observasjon av Fatah i fengselet. Han tror ikke klienten blir sendt ut før klagen er ferdigbehandlet hos UNE.

– Man vet jo aldri, men jeg tror ikke noe skjer over natten, sier Thomassen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.