NRK Meny
Normal

Flomvarsel ble hevet til rødt nivå på Voss

Et motell er evakuert, søndag kveld ble farenivået på Voss økt til høyeste nivå og i Odda frykter man at Opo skal gå over sine bredder. – Situasjonen er kritisk, sier NVE.

Flom på Vestlandet

Slik så det ut tidligere i dag på E16 i Vossestrand. Bilen til venstre tok inn vann og fikk motorstopp.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Store nedbørsmengder og snøsmelting gjør at NVE for søndag og natt til mandag varsler flom på oransje nivå i samtlige kommuner i Hordaland. I Voss er flomvarselet hevet til rødt nivå. Det er fare for «omfattende oversvømmelser og flomskader på utsatte steder».

Evanger

EVANGER: Store vannmasser i Vossovassdraget.

Foto: Lars Christian Wallace / NRK

– Situasjonen er kritisk på Voss, Evanger og i Odda, sier regiondirektør Brigt Samdal til NRK klokken 17.30.

Ifølge Samdal vil faren vedvare utover kvelden og natten. På Evanger er flere kjellere oversvømt, og broen vurderes stengt.

– Vannføringen har økt noe saktere i Voss de siste 2-3 timene, men det ventes å stige ytterligere før den kulminerer, sannsynligvis i løpet av natten, sier Samdal.

I Odda har kommunen satt krisestab i frykt for at elven Opo, som går gjennom Odda sentrum, skal gå over sine bredder, noe som ga store konsekvenser da det skjedde i oktober i fjor.

Vannføringen i Sandvenvatnet, med utløp i Opo, er mer enn doblet det siste døgnet. Det er fortsatt et stykke igjen til ekstremfare, men fordi sikringsarbeidet etter fjorårets flom ikke er ferdigstilt, er NVE bekymret.

Opoelva

VANNET STIGER: NVE har sendt ut flomvarsel for Hordaland og ber kommunene iverksette beredskap. Slik så det ut i Opo-elva i Odda søndag ettermiddag.

– Opo er i sterk vekst

– Opo er fortsatt i sterk vekst. Vi er midtveis i sikringsarbeidet, og det er fortsatt en del åpne sår som kan være litt kritiske, sier Samdal klokken 17.30.

NVE har sendt to personer til Odda for å følge situasjonen gjennom kvelden og natten, og gi råd til kommunen og politiet om eventuell evakuering.

– Vi er nok fortsatt et stykke unna evakuering, men elven vokser raskt, sier Samdal.

Vannføringen økte med minst fem kubikkmeter per sekund for hver time som gikk i ettermiddag, men har siden klokken 18 stabilisert seg.

Det kan imidlertid ha med nedbørsmengden å gjøre. Det har vært oppholdsvær i Odda de siste timene, men det er ventet mer regn utover kvelden, natten og i morgentimene mandag.

Vangsvatnet ved Voss sentrum stiger.

VANGSVATNET: Voss kommune ber innbyggere her ved Vangsvatnet ved Voss sentrum og i Evanger sikre verdiene sine. Vannstanden i Vangsvatnet nærmer seg kritisk nivå. Foto: Thomas Velsvik

Evakuerer motell

Ved Hole bru i Voss er E16 stengt på grunn av oversvømmelse. Vannstanden i Vangsvatnet ved Voss sentrum har steget til over 49 meter.

Fleischers Hotell evakuerer 10-12 gjester fra motellene nederst ved Vangsvatnet, og jobber på spreng for å redde verdier og møbler, skriver BA.

– Personene som bodde der, flyttes til motellene som ligger litt nærmere hovedveien. Der er det helt trygt, sier markedsansvarlig Alette Hjelmeland til avisen.

Kommunen har satt krisestab, og iverksatt berging av verdier i kommunale bygninger. De ber innbyggere som bor flomutsatt til gjøre det samme.

– Det er sendt ut innbyggervarsel til deler av befolkningen på Vossevangen og Evanger, sier ordfører Hans-Erik Ringkjøb i en pressemelding.

Vannet stiger på Voss. Pål Vangsnes måtte evakuere.

Det pågår evakuering av personer og møbler på Fleischers Hotell.

20-årsflom

Klokken 17.49 besluttet brannvesenet å be om hjelp fra Sivilforsvaret på Voss, som også ble rammet av oktoberflommen i 2014.

– Det som er bekymringsfullt er at vannstanden har steget jevnt og trutt det siste døgnet. Fortsetter det slik, så går vi mot samme tilstander som i fjor, sier ordfører Hans-Erik Ringkjøb til NRK.

Søndag kveld sier han at det er konstatert 20-årsflom. Det er foreløpig verst på Evanger, og det skal mer enn en meter vannstandsstigning til før vannet går inn i store bygninger på Voss.

Elven Opo

OPO: Slik så Opo ut søndag kveld.

Foto: Tale Hauso / NRK

– Finnes ikke andre tiltak

Ringkjøb er redd for at regnet skal fortsette natten gjennom, og at den økte vannstanden skal føre til store skader.

– Vi har sagt at folk som har muligheten til det, må sikre sine verdier. Voss kommune sikrer også sine verdier, de vi vet er på utsatte steder. Det er det vi kan gjøre. Noen andre tiltak finnes ikke. Kommer vannet opp på samme nivå som sist, så får vi det dessverre inn i bygninger, og får nye store ødeleggelser, sier Ringkjøb.

Flom Seim Camping Elisabeth Solvi

FLOM: Storelvi i Granvin har gått langt over sine bredder på grunn av mye nedbør og snøsmelting. Elisabeth Solvi (28) og familien kjemper for å minimere vannskadene i kjelleren.

Foto: Privat

Tre timers omkjøring

Også i Bergen og Askøy har brannvesenet rykket ut til oversvømmelser.

E16 blir ikke åpnet før mandag formiddag, melder Vegtrafikksentralen. Det betyr opptil tre timers omkjøring via rv. 13 over Vikafjellet, E39 eller rv. 7 over Hardangervidda.

Flere andre veier er også helt eller delvis stengt.

Oversvømmelse på Vinje i Voss

VANN I VEIEN: Dette bildet ble tatt i nærheten av Hole bru på E16 mellom Vinje og Voss klokken 11.45 søndag. Over hele Hordaland skaper store nedbørsmengder utfordringer for huseiere, bilister og fotgjengere. Bilen i bakgrunnen står fast.

Foto: Mikal Olsen Lerøen / NRK

Kjelleren full av vann

I Øvre Granvin, et par mil øst for Voss, merkes også den økte vannstanden godt.

Flom seim camping kjelleren

OVERSVØMT: Kjelleren til Elisabeth Solvi og familien.

Foto: Privat

– Vi har en innsjø i hagen, og campingplassen ved siden av oss er dekket av vann. Vi har mye vann i kjelleren, og det stiger fortsatt, forteller Elisabeth Solvi (28).

Hun, samboeren og deres tre barn bor like ved Seim campingplass og Storelvi, og var også i vår rammet av flom.

– Derfor var jeg nede i kjelleren i går og sjekket hvordan det sto til. Da var det ikke kommet inn noe vann. Men da samboeren min gikk ned i morges, fløt tingene våre rundt. Det er en vaskekjeller, så vi har ganske mange ting der. Det er ikke noe kjekt i det hele tatt, sier Solvi.

Hun forteller at vannet har fortsatt å stige utover dagen, og at de pumper kjelleren for å minimere skadene.

– Jeg står og ser på campingplassen nå. Hvis vannet stiger litt til, så blir de nok veldig berørt. En av vognene er nær å bli tatt av vannet, sier Solvi.

Seim camping flom gutt

BEREDT: Eldstesønnen har ikledd seg flytevest.

Foto: Privat

– Må bytte bilen med båt

Familien prøver å bevare humøret, selv om vannet allerede kan ha gjort store skader kjelleren.

– Vi spøker med at vi må bytte ut bilen med båt. Og eldstegutten har tatt på seg regnbukse og flytevest, så han er forberedt, sier Solvi.

Seim camping flom

CAMPINGPLASS: Det er også overvann på campingplassen like ved.

Foto: Privat
Laster kart, vennligst vent...

OVERSVØMMELSE: Storelvi i Granvin har gått over sine bredder.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Som ventet ble det omrokkeringer i Regjeringen i dag.
Slik ser det ut i våre nye lokaler.