Hopp til innhold

Ber folket om hjelp til å bosette flyktninger

Selv om asyltilstrømningen går ned, er bosettingskøen fortsatt lang. Bergen kommune ber nå 20 «vertsfamilier» ta imot enslige 16-18-åringer.

Sølve Randal

SØKER FAMILIER: Sølve Randal og barnevernstjenesten for enslige mindreårige i Bergen søker 20 vertsfamilier til å ta imot 16-18 år gamle flyktninger.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Nasjonalt utvalg for bosetting har vedtatt å nedjustere bosettingsbehovet for flyktninger i kommunene fra 18000 til 16000 i 2016. Årsaken er den kraftige nedgangen i asyltilstrømningen, som så langt i år er den laveste siden 1997.

UDI varslet nylig at det kan komme så få som 4000 asylsøkere i 2016, og har avviklet mottak og avlyst anbudskonkurranser, blant annet for 600 nye plasser for enslige mindreårige.

Men det er fortsatt utfordrende å få bosatt dem som allerede har kommet. Tusener venter på å få tildelt plass i en kommune, og blant de største utfordringene er mindreårige flyktninger.

– Vi skal bosette rundt hundre. Så langt i år har vi bosatt 34, så det blir en hektisk høst, sier Sølve Randal, barnevernssjef for enslige mindreårige i Bergen kommune.

Søker vertsfamilier

går Bergen kommune nå ut og ber vertsfamilier ta imot flyktninger mellom 16 og 18 år.

– Vi trenger 20 vertsfamilier. Vi har fått god respons etter at vi annonserte dette, og jobber med fire familier, men trenger flere, forteller Randal.

Kommunen betaler inntil 7500 kroner i leie pluss rundt 3500 kroner for å være vertsfamilie. Ungdommene får tett oppfølging av miljøterapeut.

Familiene må ha en hybel eller leilighet til leie, og «skal være den ekstra voksenkontakten som vil bidra til å skape trygghet og tilhørighet», ifølge utlysningen.

– Man kan bidra med aktiviteter, måltider eller leksehjelp, for eksempel. Det aller viktigste er at de får praktisert norsk, sier Randal.

Institusjoner kan være uheldig

Andre enslige mindreårige får plass i fosterhjem eller bokollektiver. Kollektiver er ikke et godt alternativ for alle, selv om språklæring er et mål, ifølge Randal.

– I gruppen vi har er det veldig lite rusproblemer, og det er det gjerne mer av blant norske ungdommer som bor på institusjon. Det er ikke greit å eksponere dem for det. Dessuten er det en del av de norske som bor på institusjon som har veldig dårlige erfaringer med voksne. Våre har mer positive forventninger til at voksne er der for å hjelpe dem, sier Randal.

Bente Blytt

UTFORDRING: Bente Blytt i Imdi sier den største utfordringen er å få bosatt de aller yngste enslige mindreårige flyktningene.

Foto: privat

Imdi roser Bergen

I fjor bosatte Bergen 26 enslige mindreårige flyktninger. Selv om tallet ikke øker like mye som de første prognosene tilsa, firedobles det likevel i år.

Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (Imdi) roser Bergen for en offensiv holdning til å bosette flyktninger.

– Enkelte kommuner tar gjerne bare de aller yngste, de under 16 år, men Bergen tar begge deler, og er veldig flinke og positive, sier Bente Blytt, regiondirektør i Imdi Vest.

Imdi regner med at 1810 enslige mindreårige skal bosettes i norske kommuner i år, rundt halvparten av den tidligere prognosen.