NRK Meny
Normal

– Folk bør gå ut og vaksinere seg nå

Myndighetene sier at all frykt for vaksinen mot svineinfluensa er ubegrunnet – og ber folk i risikogruppene skynde seg for å ta sprøyten.

Rebecca J. Cox ved Influensasenteret på UiB forsikrer folk om at årets vaksine er trygg.

SE VIDEO: Rebecca Cox anbefaler folk i risikogruppene å komme seg til legen for å ta vaksine.

Ved det nasjonale Influensasenteret oppfordrer de folk til ikke å vente med å komme seg til legen for å få vaksine mot svineinfluensa.

– Nå er det viktig at alle i risikogruppene tar vaksine med én gang. Det tar nemlig én til to uker før man oppnår beskyttelse, sier Rebecca J. Cox, professor og leder på Influensasenteret på Universitetet i Bergen.

Har du hjerte- og karsykdommer, kroniske sykdommer, diabetes eller er over 65 år er du i det myndighetene definerer som risikogruppene. Også gravide i andre og tredje trimester bør ta vaksinen.

– Helt trygg

Og dette er ikke den samme vaksinen folk tok da det ble satt i verk massevaksinasjon mot svineinfluensa i 2009. Da ble mange dårlige av Pandemrix-vaksinen, som ble bestilt inn på svært kort tid i store mengder.

Vaksinen du får i dag er en annen – og er så trygg som den kan bli, mener myndighetene.

– Det er veldig trygt å vaksinere seg. Det er en vaksine som har blitt brukt i over 60 år, og det er veldig få og milde bivirkninger av den.

– Om man tenker på de alvorlige komplikasjonene som man kan få om man får influensa, så er vaksinen trygg og effektiv, sier Cox.

LES OGSÅ: Sykehus innkaller ekstapersonale

Svineinfluensavaksine

TA NY SPRØYTE: Selv om du tok vaksinen med Pandemrix i 2009, bør du likevel få ny sprøyte mot epidemien som nå herjer.

Foto: Jon-Michael Josefsen / Scanpix

11-åring døde

En 11 år gammel gutt døde av svineinfluensa da han ble lagt inn på Rikshospitalet før jul. Siden det har flere hundre personer fått påvist svineinfluensa, og mange er innlagt på sykehus med alvorlige symptomer.

LES OGSÅ: Tung skolestart på 11-åringens skole

Det er nå konstatert epidemi med tre ulike influensatyper i Norge, melder en av dem er H1N1, den såkalte svineinfluensaen.

Folkehelseinstituttet opplyser at epidemien bare er i en tidlig fase, og venter at omfanget av saker bare øker nå etter nyttår.

Vi spurte folk på gaten om de kommer til å ta vaksinen - og om de føler den er trygg. Se resultatet i denne videoen (saken fortsetter under):

Vi spurte folk på gaten om de ville ta vaksinen mot svineinfluensa.

SE VIDEO: - Jeg tar det som det kommer.

Kan ha hatt uten å vite det

Ved Influensasenteret tror de mange har hatt svineinfluensa – uten å vite det. Folk reagerer ulikt på H1N1.

– Ja, det gir alt fra nesten ingen symptomer til at man har voldsom virkning og man havner på intensiven. Dessverre har vi også hatt et dødsfall, sier Cox.

Det holder heller ikke at man tok sprøyte under massevaksineringen i 2009. Beskyttelsen fra den vaksinen kan være for gammel, og ikke god nok i dag.

– Den gang fikk hele befolkningen tilbud om vaksine. Nå anbefaler vi alle i risikogruppene om å ta vaksinen – og gå til legen nå, sier smitteprofessoren.

Dette bør du tenke på

Rådene er mange om hva man bør gjøre om man er syk eller vurderer vaksinen. Her kan du lese mer om noen av dem:

Ved Influensasenteret gir de følgende råd til når du bør gjøre mer enn bare å holde deg under dynen:

– Det er klart at for de fleste av oss som har vanlig god helse, da vil man ha en brå og høy feber og føle seg uvel. Det er normal influensa.

– Men får man pusteproblemer og føle seg veldig uvel, da er det viktig at spesielt dem i risikogruppene tar kontakt med legen. Andre symptomer kan være en veldig tørr hoste, og at det renner klar væske fra nesen.