Bekymret når 6000 skal gå fjellmaraton i ekstremvarme

Det er meldt 28 grader på søndag når den tradisjonelle 7-fjellsturen arrangeres i Bergen. Dette kan være farlig varmt for enkelte. – Ikke push grensene når det er slik varme, sier lege.

7-fjellsturen

REKORDVARME: Tusenvis skal gå 7-fjellsturen i Bergen på søndag. Slår værmeldingen til, kan deltakerne risikere heteslag, om de ikke passer på.

Foto: Bergen og Hordaland Turlag/André Marton Pedersen

I år er det 70 år siden første gang 7-fjellsturen ble arrangert av Bergen og Hordaland Turlag. Fjellvandrere har opplevd all slags vær på turen over byfjellene, men i år kan det bli spesielt varmt.

Da må deltakerne passe ekstra godt på seg selv.

– Vi er ikke vant til denne varmen her. Det er en risiko for å få heteutmattelse eller heteslag, og det er farlig. Vi skal ikke kimse av det, sier Øyvind Østerås, avdelingssjef ved Akuttmedisinsk avdeling ved Helse Bergen.

Han advarer mot å pushe grensene når det er så varmt.

– Hva skal man være obs på?

– Mange vil oppleve milde tegn på utmattelse underveis, men dersom man får prikkinger og stikkinger i hender, svimmelhet, sterk hodepine og tørste, skal man ta det på alvor, sier Østerås.

Øyvind Østerås

BEKYMRET: Øyvind Østerås, Avdelingssjef ved Akuttmedisinsk avdeling ved Helse Bergen.

Foto: Helse Bergen

– Viktig å drikke nok

Det er ventet at minst 6000 personer vil gå 7-fjellsturen, eller en av de kortere løypene. Langs ruten har Bergen og Hordaland turlag flere drikkeposter. De er det viktig å bruke, sier Øyvind Østerås.

– Det blir veldig varmt i helgen, og da er det viktig å drikke nok. Kroppen vår er ikke godt nok i stand til å kjenne tørste av seg selv.

Legen råder også fjellvandrerne til å få i seg nok salt, for eksempel gjennom nøtter eller salte kjeks.

Det kan også være lurt å ta pauser fra solen underveis.

– Kjøl deg gjerne ned i en bekk, og ta pausen i skyggen, sier Østerås.

7-fjellstur-general Arne Kristian Glück-Teigland

GLEDER SEG: General for 7-fjellsturen, Arne Kristian Glück-Teigland, tror deltakerne vil klare seg fint i varmen.

Foto: Stine Mari Velsvik / NRK

Arrangøren tar forholdsregler

Sjefen for 7-fjellsturen, Arne Kristian Glück-Teigland, er ikke spesielt bekymret før folkevandringen på søndag. Turlaget har likevel forberedt seg på at varmen kan gjøre turen ekstra hard for mange.

– Vi har informert deltakerne om at de må ha med seg nok å drikke. Det er helt avgjørende å få kjølt ned kroppen innvendig, sier Glück-Teigland.

I tillegg til vannstasjoner underveis, er også Røde kors-mannskap på plass for å ta hånd om deltakere som skulle trenge det.

Er det noen dere mener ikke bør gå denne turen?

– Ikke på grunn av varmen, men man bør være godt nok trent for en slik tur, sier Glück-Teigland.