Beklager å ha stemplet Enslaved som satanister

De Kristne på retrett etter å ha gitt verdensberømt metalband satanist-stempel i leserinnlegg. Men partiet er fortsatt skeptisk til at bandet får opptre på skoler.

Grutle Kjellson i Enslaved

EKSPORTVARE: Grutle Kjellson og bandet Enslaved er et av Norges største metalband internasjonalt. Bandet ble dannet i 1991 i Sveio.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I et leserinnlegg i avisen Dagen tirsdag gikk Anne Margrethe Lorentzen, partiets førstekandidat i Bergen, hardt ut mot at Rikskonsertene får lov til å la metalbandet fra Sunnhordland spille for barn og ungdom på skoleturné denne høsten.

«Har et element av satanisme»

Ivar Peersen

SVARTE I DAGEN: Ivar Bjørnson er gitarist i Enslaved og en av bandets grunnleggere.

Foto: Christian Misje / Nuclear Blast/Warner Music

Lorentzen setter der tilbudet opp mot motstanden mot obligatoriske skolegudstjenester, og er sterkt kritisk til «hva de står for»:

«Mange reagerer på dette, fordi de opplever at dette bandets musikk har et element av satanisme. (...) Dersom hensynet til nøytralitet ikke er til hinder for å presentere skoleelever for noe som har et element av satanisme, kan ikke dette hensynet være til hinder for å tilby elevene å delta på en skolegudstjeneste dersom de ønsker det.»

– Amatørmessig og slurvete

Responsen lot ikke vente på seg. En av bandets grunnleggere, Ivar Bjørnson fra Sveio, svarte i går i samme avis, et innlegg som er blitt delt en rekke ganger i sosiale medier:

«Vi skal ikke ha noe av at du bruker Enslaveds gode navn i din valgkamp på en måte som kan sette medlemmene og våre familier i et spekulativt lys. (...) Jeg finner meg ikke i å bli amatørmessig og slurvete anklaget for å være assosiert med, eller involvert i noen form for «satanisme».»

Fortsatt kritisk til metal i skolen

I Bergens Tidende torsdag går Lorentzen tilbake på beskyldningene.

– Mange metalband er også satanistband. Derfor var det nærliggende å bruke dette uttrykket da jeg skrev om Enslaved. Men jeg beklager hvis dette ikke er bandets intensjon, at de ikke er et av dem, sier førstekandidaten til avisen.

Hun presiserer samtidig at hun likevel er kritisk til Rikskonsertenes valg av metal fremfor gospelmusikk.

Har aldri definert seg som «black metal»

I et intervju med NRK i 2012 fortalte Ivar Bjørnson og Grutle Kjellson at de aldri har definert seg selv som et black metal-band, mye på grunn av den særnorske koplingen av black metal-sjangeren og satanisme. Bandet har heller aldri hatt sataniske tekster.

– Noen blir skuffet når de oppdager at vi ikke har noen mørk fortid, sa Bjørnson den gang.