NRK Meny
Normal

Behandler angst via internett

50 personer får nå behandling for angst via internett. Haukeland i Bergen er første sykehus med slik behandling i Norge.

Panikkangst kurert på Internett

FÅR ANGSTHJELP VIA INTERNETT: 50 personer får nå hjelp fra Haukeland Universitetssykehus.

Foto: Anette Berentsen / NRK

– Håpet er at ventetiden på psykologhjelp vil gå ned, og at flere på denne måten vil få rask hjelp, sier psykologspesialist og prosjektleder Tine Nordgreen.

Forsøkene med slik behandling startet allerede for fem år siden. Metoden var da allerede prøvd ut i Sverige og der ble 77 prosent av personene som led av panikkangst kvitt plagene.

Panikkangst og sosial angst

Terapien som brukes over nettet er kognitiv adferdsterapi. Behandlingsformen legger stor vekt på undervisning og øvelser for å bli kvitt angsten.

– Det er her bruken av internett kommer inn. Dette er hjelp i form av selvhjelp, sier Tine Nordgreen.

Panikkangst rammer 2–4 prosent av befolkningen. Symptomene er ofte fysiske som for eksempel hjertebank, svimmelhet, kortpustethet, svetting, trykk i brystet og hetetokter.

Symptomene er en del av kroppens naturlige reaksjon på stress og fare. Hos personer med panikkangst blir imidlertid disse reaksjonene et tegn på at noe forferdelig kommer til å skje.

I tillegg til panikkangst blir behandlingsmetoden via internett også brukt for å hjelpe folk med sosial angst.

Behandler tre ganger så mange pasienter

Panikkangst kureres på Internett

GIR ØKT KAPASITET: Internett fører til at man klarer å behandle tre ganger så mange pasienter, sier Tine Nordgreen (bildet).

Foto: Anette Berentsen / NRK

– Foreløpig har vi ikke tall for effekten av behandlingen, sier prosjektleder Tine Nordgreen. Vi er imidlertid spent på hvilke resultater vi vil få. Det vi foreløpig ser er at en terapeut på en dag klarer å behandle cirka tre ganger så mange pasienter som det man ville klart dersom man skulle behandlet pasientene på sitt eget kontor ansikt til ansikt.

– Det vi derfor håper er at internettbehandlingen vil være med på å redusere ventelistene i psykiatrien, sier Nordgreen.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik