Hopp til innhold

Bedrifter får kritikk etter dødsfall

Arbeidstilsynet refser sikkerheten ved to hordalandsbedrifter etter dødsfall i sommer. Både det tekniske utstyret og rutinene ved bedriftene får kritikk.

Bedriftene Indre Hordaland miljøverk (t.v), og Oster Pukk og Sand AS

VARSEL OM PÅLEGG: Bedriftene Indre Hordaland miljøverk (t.v.), og Oster Pukk og Sand AS får kritikk i en rapport fra Arbeidstilsynet, og varsel om pålegg.

Foto: Montasje:Østein Økter/Morten Sæle / NRK/Avisa Nordhordland

De to dødsulykkene skjedde med bare noen dagers mellomrom. Det første var ved avfallsanlegget Indre Hordaland Miljøverk i Voss 26. juni.

– Sikringen manipulert

En mann i 20-årene kom i klem i en komprimeringsmaskin som presser sammen plast. Kollegene drev førstehjelp på stedet, men. livet stod ikke til å redde

Marita Scott

KRITIKK: Marita Scott og Arbeidstilsynet har gitt bedriftene kritikk på flere pukter. Nå skal bedriftene kommentere kritikken.

Foto: Sølve Rydland / NRK
Arbeidsulykke på Voss

OMKOM: KLEMULYKKE: Flere ambulanser rykket ut til returanlegget der arbeidsulykken skjedde, men mannen omkom av skadene han fikk.

Foto: Arne Hofseth

Mannen havnet i klem mellom lukekanten i døren til komprimeringskammeret og stempelet som presser avfallet sammen.

Maskinen har en sikring som kutter strømmen dersom døren står åpen, men denne sikringen var manipulert, ifølge rapporten fra Arbeidstilsynet.

– Det er uheldig at sikringen var fjernet, og gjorde det mulig at ulykken kunne skje. Hadde den vært på plass, er det lite sannsynlig at ulykken hadde skjedd, sier Marita Scott, tilsynsleder ved Arbeidstilsynet.

Satt inn og fjernet igjen

Dette ble påpekt av verneombudet bare dager før hendelsen, og deretter satt tilbake. Men ifølge Arbeidstilsynet var den tatt bort igjen da ulykken skjedde.

– Dette var en maskin det kreves sikring på, og den sikringen var tatt bort. Det er alvorlig med take på at dette er en maskin det er forbundet høy risiko med, forteller Scott.

I tillegg til dette fant Arbeidstilsynet at det ikke var noen nødstansbryter på maskinen.

– Enhver nødstans skal avverge en farlig situasjon, og det er uheldig når denne ikke virker, sier tilsynslederen.

Vil ikke gå inn på detaljene

Indre Hordaland miljøverk sier de er ydmyke til dødsfallet som har skjedd hos dem, men daglig leder vil ikke gå inn på detaljene i rapporten.

– Vi vil komme med våre kommentarer til rapporten innen fristen 20. august. Vi synes det blir feil av oss å gå inn på detaljene på dette tidspunktet, sier Kåre Flatlandsmo.

Falt ned på transportbåndet

Få dager etter dødsulykken på Voss, havnet en mann i klem ved bedriften Oster Pukk og Sand AS på Eikefet i Lindås. Mannen, også han i 20-årene, skal ha havnet oppå et av transportbåndene i steinknuseanlegget.

Oster Pukk og Sand AS

OMKOM: En mann i 20-årene havnet i klem og omkom ved Oster Pukk og Sand AS i Eikefet.

Foto: Morten Sæle / Avisa Nordhordland

Mannen jobbet alene, og det var ifølge Arbeidstilsynet ingen vitner til ulykken. Ifølge rapporten drev trolig mannen med vasking av et parallelt transportbånd, mistet balansen, og falt ned på det kjørende båndet.

Som ved bedriften på Voss var det heller ikke på denne maskinen en nødstansbryter.

– Maskinen ble levert med en slik bryter. Denne virksomheten har drevet i veldig mange år, og da foregår det utskiftinger og vedlikehold på anlegget, og på et tidspunkt har denne nødstoppbryteren blitt fjernet, sier Scott.

Sikkerhetsvurdering

Arbeidsoppgavene til den omkomne ble av bedriften ikke sett på som risikable. I kartleggingen av hvilke risikoforhold de har i bedriften, blir ikke denne funksjonen nevnt, ifølge tilsynslederen. Han jobbet dessuten alene, og hadde kun radioforbindelse med kontrollrommet, noe arbeidstilsynet også mener utgjør en risiko.

Felles for disse bedriftene er mangelfull risikovurdering og kartlegging, eller forhold knyttet opp til dette, som kunne vært bedre, sier Scott.

– Dette tror jeg de deler med veldig mange bedrifter i Norge. Vi ser at kartlegging og risikovurdering blir tatt lett på av mange bedrifter, og det er først når noe skjer at det blir gått i dybden på dette.

Har nedsatt granskingsutvalg

Ledelsen i Oster Pukk og Sand skriver i en pressemelding at de ser svært alvorlig på den tragiske ulykken som skjedde på Eikefet.

De har nedsatt et granskingsutvalg som skal gjennomgå rapporten fra Arbeidstilsynet og alle sikkerhetsrutiner ved anlegget. De presiserer også at rapporten fra Arbeidstilsynet ikke er endelig.

– Der er opplysninger der som vi vil kommentere, og som vi kanskje også mener det er behov for å korrigere. Dette er det imidlertid granskingsutvalget som vil arbeide med, og ta stilling til de nærmeste dagene. Vi vil selvsagt rette oss etter de pålegg som eventuelt måtte komme fra Arbeidstilsynet, skriver styreformann Knut Moe.

– Det er viktig å presisere at vi alltid har hatt fokus pa sikkerheten til de ansatte, men vi skjerper nå sikkerheten ytterligere. Tiltak er allerede satt i verk, og vi vil gjøre alt som er mulig for å sikre oss mot slike tragiske ulykker i fremtiden, skriver han videre.