Hopp til innhold

Bedehuset ble stormet og familien pågrepet: – Gutt (6) påført skader av politiet

En psykologisk evaluering slår fast at tre barn under seks år ble utsatt for «umenneskelig og nedverdigende behandling» da politiet aksjonerte mot bedehuset som den afghanske familien oppholdt seg i.

Den afghanske familien har vært i kirkeasyl i Fitjar i rundt et år.

BORTE: Familien fra Afghanistan med tre barn skal få anken sin på avslag om opphold behandlet neste år. De hadde håpet å få bli i landet frem til det.

Foto: Frank Høvik

– Dette er den groveste kirkeasylsaken jeg har sett. Det handler særlig om hvordan politiet behandlet familien da de i februar gikk inn i kirkeasylet på Fitjar, sier forsker Elise Kipperberg ved Universitetet i Stavanger til Vårt Land.

Mente bedehus ikke regnes som kirke

23. februar ble en afghansk familie på to voksne og tre barn hentet ut av et bedehus på Fitjar i Sunnhordland.

Familien påberopte seg kirkeasyl, men politiet mente bedehuset ikke var å regne som en kirke, og brøt seg inn i bygningen. Aksjonen utløste en voldsom debatt.

Politiet brøt seg inn og tok familie i kirkeasyl

REAGERTE: Det vakte sterke reaksjoner på Fitjar etter at politiet knuste en rute i denne døren for å ta seg inn. F.v. Geir Vik, Reidun Vik, Frode Sunnhordvik, Marit Janne Sunnhordvik, Alf Helland, Kristin Håvik og Frank Håvik.

Foto: Kjetil Rydland / Stord24

Familiens advokat har levert to omgjøringsbegjæringer for at de skal få bli i Norge. I mars søkte familien på nytt kirkeasyl i Hønefoss kirke. Her er familien fremdeles i påvente av at ankesaken skal opp for Borgarting lagmannsrett i juni neste år.

I oktober anmeldte Frank Håvik, pastor for menigheten Nytt Liv, Politiets utlendingsenhet (PU) for å ha aksjonert mot bedehuset han er forstander for.

«Politiet [ ...] tok heller ingen hensyn til at de ville måtte håndtere tre mindreårige barn i kampaksjonen», het det i anmeldelsen.

Dør brutt opp etter politiets aksjon mot kirkeasylanter

KNUSTE RUTE: For å komme seg inn i menighetsbygget måtte politiet knuse en rute i inngangsdøren.

Foto: Kjetil Rydland / Stord24

Bekymret for seksåringen

I forbindelse med den siste omgjøringsbegjæringen, slår en barnepsykiatrisk utredning fast at de tre barna på ett, tre og seks år ble påført store skader som følge av aksjonene til PU.

Særlig er man bekymret for den psykiske helsen til seksåringen.

«Barnet vurderes påført skade gjennom politiets håndtering av familien under pågripelsen mars 2017 og februar 2018», heter det i utredningen, ifølge Vårt Land.

De to psykologspesialistene bak utredningen slår fast at gutten har fått posttraumatisk stressforstyrrelse og mener han trenger å leve i trygge rammer i påvente av en konklusjon i familiens ankesak.

Vi kan ikke ha en praksis hvor de som får med seg menigheten får bli, mener justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug.

Vi kan ikke ha en praksis hvor de som får med seg menigheten får bli, mener justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug.

UNE: – Forsvarlig vurdering

Pastor Håvik og familiens øvrige støttespillere har bedt om at familien får bli i Norge frem til ankesaken skal opp for lagmannsretten til sommeren.

Men Utlendingsnemnda (UNE) sier opplysningene som nå kommer frem ikke tilsier at familien skal få lov å bli i landet inntil videre.

– Vi har vurdert helseopplysningene i saken, og mener vår konklusjon og vurdering av barnas situasjon er forsvarlig, sier seksjonssjef i UNE, Ingun Halle, til Vårt Land.

Selve omgjøringsbegjæringen vil først bli behandlet etter lagmannsretten har behandlet saken.

Betania, menigheten Nytt Liv Sunnhordland

STRIDENS KJERNE: Er dette en kirke eller et bedehus? Politiets utlendingsenhet mener menighetens bygg ikke kan kalles kirke eller bedehus. Pastor Frank Håvik er rykende uenig.

Foto: Nytt Liv / Frank Håvik