Barnevernsdirektør går av etter avsløringer om ungdomssenter

Historier om dødsfall, narkofest og anabole steroider skal ha medvirket til at direktøren i Bufetat region vest nå trekker seg.

Vestlund ungdomssenter og Øistein Søvik

VESTLUNDVEIEN: En barnevernsinstitusjon for ungdommer med de mest krevende og alvorlige atferdsvanskene. Forhold her skal ha medvirket til at direktør Søvik nå går av.

Foto: NRK/privat

Regiondirektør Øistein Søvik i Bufetat, region vest, har sagt opp stillingen sin og slutter formelt 1. februar. Det skriver Dagbladet, som har fått tilgang på en artikkel på Bufetats interne nettsider.

En rekke avsløringer i media om uholdbare forhold ved to barnevernsinstitusjoner, skal ha medvirket til beslutningen om å gå av.

To senter ble stengt

I mai 2018 ble det kjent at Bufetat stengte to omstridte barnevernsinstitusjoner i Bergen.

Ved ett av dem, Vestlundveien ungdomssenter i Fyllingsdalen, hadde flere ungdommer ruset seg tungt. Det skal ha foregått narkofester og blitt brukt anabole steroider. Både NRK og Dagbladet har tidligere omtalt dette.

Hanne Knutshaug bygård

Hanne Knutshaug omkom da hun falt fra 7. etasje i dette huset.

Foto: Privat / 03030-tipser

I 2017 døde to jenter som tidligere hadde bodd på Vestlundveien. En av dem, 18-åringen Hanne Knutshaug, omkom da hun i september falt fra 7. etasje i et hus på Nøstet i Bergen.

– Hanne var en omsorgsfull, kjærlig og glad jente, som hadde sine problemer. Da hun kom under barnevernet, ble problemene større. Mot slutten levde hun et liv med rus, trusler og vold, har moren hennes tidligere sagt til NRK.

Det andre senteret var Bergen ungdomssenter på Nattland. Etter et anonymt varsel i 2013 konkluderte Fylkesmannen i Hordaland med «alvorlig svikt» på flere områder.

Det hadde da vært høyt sykefravær ved senteret i flere år. Ifølge regionledelsen gjorde fraværet at det ikke var mulig å drive forsvarlig oppfølging av ungdommene.

– Tøffe tak

«Siste året har regionen stått i tøffe tak etter at det ble avdekket utfordringer ved Vestlundveien ungdomssenter», heter det i artikkelen på Bufetats interne nettsider.

– Stillingen er særdeles tidkrevende i perioder siden virksomheten er en 24/7 akuttfunksjon og spesielt med saken rundt Vestlundveien i fjor, uttaler Søvik på etatens intranett.

Bufdir-direktør Mari Trommald takker Søvik for innsatsen og ønsker ham lykke til videre.

– Jeg har stor forståelse for at Øistein nå ønsker å gjøre noe annet. Han har stått i en svært krevende situasjon over lang tid, og han har tidligere gjennomført store omstillinger i regionen.

Søvik har jobbet i Bufetat, region vest siden januar 2014.

– Jeg har etter en tids nøye personlige vurderinger kommet fram til at jeg ikke ønsker å fortsette som regiondirektør inn i det nye året, sier Søvik ifølge Dagbladet.