NRK Meny
Normal

Barneovergriper fikk gå fri i en måned

Retten mener det er fare for lignende forbrytelser, men 60-åringen ble sluppet fri. – Han burde vært pågrepet umiddelbart, innrømmer konstituert statsadvokat May-Britt Erstad overfor BA.

May-Britt Erstad

GA ORDRE OM PÅGRIPELSE: – Jeg ga ordre om å pågripe ham så snart jeg gjennomgikk dommen. I den forbindelse så jeg at det burde vært gjort umiddelbart etter at dom falt, sier konstituert statsadvokat May-Britt Erstad.

Foto: Ørjan Torheim / Bergens Tidende

En mann (60) ble 13. april dømt til fem års forvaring for flere grove voldtekter og overgrep mot to stebarnebarn over en periode på fem år.

Mannen ble ifølge BA også dømt for lignende overtredelser i 1984.

I den nylige dommen fra Bergen tingrett fremgår det at han etter dette fikk behandling, «uten at dette har hindret nye overgrep». Retten mener «det er en kvalifisert fare for at tiltalte vil begå lignende forbrytelser som han nå er dømt for».

Men til tross for at mannen ble dømt til forvaring, fikk han spasere ut av tinghuset som en fri mann, skriver BA.

Eli Valheim

PÅGRIPELSE: – Han skulle vært pågrepet og fengslet da han fikk dommen, sier politiadvokat Eli Valheim i Vest politidistrikt til BA.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

– Burde vært pågrepet umiddelbart

Først nesten en måned senere ble han pågrepet av politiet, og fredag ble han varetektsfengslet i fire uker.

– Han skulle vært pågrepet og fengslet da han fikk dommen, sier politiadvokat Eli Valheim i Vest politidistrikt til BA.

Konstituert statsadvokat May-Britt Erstad innrømmer overfor avisen at det skjedde en glipp.

– Jeg ga ordre om å pågripe ham så snart jeg gjennomgikk dommen. I den forbindelse så jeg at det burde vært gjort umiddelbart etter at dom falt. Det ble nedlagt påstand om forvaring, hvilket vi fikk medhold i. Et av vilkårene for å idømme forvaring er at det foreligger gjentakelsesfare. Da vil vi ikke ha ham på frifot, sier Erstad.

Mannen har anket forvaringsdommen til Gulating lagmannsrett, ifølge BA.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås