Hopp til innhold

Barnehager uten pedagoger

Alle hordalandsbarn får ikke et godt nok pedagogisk tilbud i barnehagene.

Barnehage

I 2009 jobbet over 4700 som styrer eller pedagogisk leder i norske barnehager uten å ha godkjent førskolelærerutdanning, viser tall fra Utdanningsforbundet.

Foto: Anette Berentsen / NRK

Det mener både eksperter og foreldre. Det er stor mangel på høgskoleutdannede førskolelærere. Et økende antall barnehager søker om dispensasjon til å ansette ufaglærte. I dag kreves treårig høgskoleutdannelse for å jobbe som barnehagepedagog.

Ingen søkere

Styrer i Lyskloster barnehage i Os, Elisabeth Norstrand, får ikke tak i ansatte med pedagog-utdannelse.

– Det er ikke lett å få tak i pedagoger. Det er få søkere på utlyste stillinger. På den siste utlyste stillingen av kvalifiserte pedagoger hadde vi ingen søkere, sier Norstrand.

– Hvordan merker dere på kvaliteten på barnehagen at det ikke er pedagoger som jobber her?

– Det blir litt annet type innhold i hverdagen. Det å kunne avlese barnet, hva som skal tilrettelegges for det enkelte barnets utvikling, må vi sitte med en utdannelse for å kunne gjøre, sier Norstrand.

Må gjøres attraktivt

Hun sier at førskolelærer-yrket må gjøres mer attraktivt. Det er stor mangel på høgskoleutdannede førskolelærere. Et økende antall barnehager må ansette ufaglærte.

– Vi må bare innse at vi ikke klarer å møte kravet om kvalitet som vi vil. Jeg tenker at vi bør gjøre yrket attraktivt. Denne utdannelsen er ikke populært nok. I dag vil alle unge tjene penger og bli rik, det blir en ikke i dette yrket.

Ifølge Norstrand er det ikke utdannet nok førskolelærere i takt med den storstilte barnehageutbyggingen her i landet. I 2009 jobbet over 4700 som styrer eller pedagogisk leder i norske barnehager uten å ha godkjent førskolelærerutdanning, viser tall fra Utdanningsforbundet.

Flere og flere barnehager må ansatte ufaglærte, fordi det ikke er kvalifiserte søkere, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. I Hordaland ble det gitt over 150 slike dispensasjoner i 2009, og tallet fortsetter trolig bare å øke. Og det er gjerne de mindre kommunene merker det mest.

Foreldreutvalget er bekymret

Det er mange foreldre som nå etterlyser bedre kvalitet på tilbudet barna får i barnehagen.

– Jeg tenker det har mye å si for kvaliteten på barnehagen, sier Hilde Brunvatne. Datteren hennes Pernille går i Lysekloster barnehage.

Leder for det nasjonale foreldreutvalget for barnehager, Lena Jensen, sier det må utdannes flere. Hun frykter mange barn ikke får et godt nok pedagogisk tilbud.

– Foreldreutvalget er bekymret. Og for oss foreldre er ungene vår aller viktigste. De er i barnehagen mange timer om dagen. Kommunene og regjeringen må jobbe med å utdanne flere førskolelærere. Utdanningen må få høyere status. Det er veldig mange som har utdannet som førskolelærere som jobber i andre yrker, sier hun.

– Sovepute

Arild Stokkan-Grande (Ap) medlem i Familie- og kulturkomiteen sier at det for første er barnehageeiere som ansvaret.

– Hvis denne utvikling fortsetter, må vi vurdere å stramme opp lovverket. Fordi vi er allerede på et veldig lavt nivå når det gjelder pedagogisk utdannelse. Vi har en ambisjon om å øke den, og da kan vi ikke operere med mange dispensasjoner, sier han.

– Hvordan vil du beskrive ordningen med dispensasjoner som den er i dag?

– Det blir en sovepute som hindrer oss i å få flere pedagoger i barnehager, som hindrer oss i å heve lønn i sektoren, og som også kan hindre oss i å utvikle kvaliteten videre i barnehagesektoren. Det er alvorlig, sier Stokken-Grande.