Her kan du se Charles og Camilla

Denne uken er det duket for tre dager med kongelig besøk fra Storbritannia. Her er stedene Charles og Camilla skal besøke i Bergen.

Charles and Camilla

BERGEN NESTE: Prinse Charles og hertuginne Camilla kommer til Bergen onsdag. Her får du programmet.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters

– Vi gleder oss veldig, veldig, veldig mye. Jeg skal lage sandslott til til dronningen. Det skal være rosa!

Barna i Granebo Naturbarnehage har planene klare for det store besøket denne uken. Når den britiske kongefamilien kommer til Norge denne uken, er barnehagen like ved toppen av Fløyen i Bergen en av stedene de kongelige skal besøke.

– Gleder oss stort til å besøke Norge

Prins Charles og Camilla

BESØKER NORGE: Prins Charles og hertuginne Camilla kommer til Bergen og Oslo tirsdag, onsdag og torsdag denne uken.

Foto: Alastair Grant / Ap

Prins Charles og hertuginne Camilla besøker Oslo og Bergen fra tirsdag til torsdag, og skal besøke alt fra kongehuset, forskningsmiljøet, Edvard Griegs bolig og hilse på AUF-ungdommer som var på Utøya.

Det britiske kongehuset forteller at Charles og Camilla er svært glade for invitasjonen fra det norske kongehuset..

– I Norge ser det britiske kongehuset stort frem til å fornye tette familiebånd mellom våre to kongefamilier, og til å møte ungdomsledere og besøke forskningsmiljø og det norske Forsvaret, skriver det britiske kongehuset i en pressemelding til NRK.

De celebre gjestene kommer på offisielt besøk til Norge i anledning at dronning Elizabeth II har regjert i 60 år, i hennes såkalte Diamantjubileum.

Dette gjør de i Bergen

Tirsdag kom det offisielle programmet fra Fylkesmannen i Hordaland. Her bør du være hvis du skal se de kongelige i Bergen:

  • Klokken 12.00 lander de på Bergen Lufthavn Flesland, og mottas av ordfører Trude Drevland, fylkesmann Lars Sponheim, politimester Geir Gudmundsen og terminalsjef Alf Sognefest.
  • Klokken 12.30: Prins Charles og Kong Harald skal om bord på forskningsskipet M/V «Brennholm», som ligger til kai i Vågen.
  • Klokken 12.40: Mens mennene er på forskningsskipet, er Dronningen og hertuginne Camilla på Granebo naturbarnehage på Fløyen.
  • Klokken 13.35: Følget ankommer Bergenhus festning.
  • Klokken 14.00: En times lang omvisning og konsert i Haakonshallen.
  • Klokken 15.10-15.40: Omvisning på Bryggen i Bergen.
  • Klokken 15.45: Prins Charles og Kongen går om bord på det britiske fartøyet «HMS Liverpool», som ligger til kai på Festningskaien.
  • Klokken 16.00: Hertuginne Camilla og Dronning Sonja får omvisning på Troldhaugen.
  • Klokken 17.00 reiser de fra Bergen igjen.

I Bergen gleder ordfører Trude Drevland seg stort til at Kong Harald og Dronning Sonja blir med over fjellet onsdag.

– Jeg gleder meg mest til å vise dem Bergen. De har jo selv valgt et program om hva de vil se, og da er det en glede å vise dem byen. Samtidig er det stort å vise dem frem til byen, slik at folk får se dem også, sier Drevland.

Trude Drevland

VIL HA FOLK TIL Å MØTE OPP: Ordfører i Bergen, Trude Drevland.

Foto: Odd Arne Olderbakk/NRK
  • For dem som ikke har mulighet til det, kan oppholdet i Bergen følges direkte på NRK1 og på NRK.no.

Delegasjonen deler seg i deler av bergensbesøket, der hertuginnen og prinsen besøker hver sine steder, sammen med henholdsvis Dronningen og Kongen.

Mens kvinnene besøker Granebo naturbarnehage, skal mennene besøke forskningsfartøyet Brennholm og få et innsyn i havforskningsmiljøet i Bergen.

Bergen kommune arrangerer konsert i Håkonshallen for hele den kongelige delegasjonen.

Video Redningsaksjon for Bryggen i Bergen

FÅR SE KREMEN: Bryggen i Bergen står på programmet når de kongelige kommer.

Foto: Nyhetsspiller

– Får se kremen av Bergen

Senere står en omvisning på Bryggen, med mannen bak Varg Veum, forfatter Gunnar Staalesen, og riksantikvar Jørn Holme som guider.

De britiske tronarvingene skal også om bord i det britiske marinefartøyet HMS «Liverpool» som ligger til kai i byen da, og besøke Edvard Griegs bolig på Troldhaugen.

– Det er virkelig kremen av Bergen som blir vist frem, sier bergensordfører Drevland, som har følgende tips til dem som vil se kongen, dronningen, Charles og Camilla i byen.

Troldhaugen

TIL GRIEGS HUS: Den britiske delegasjonen fra kongehuset får se flere bergenske postkortmotiv, som Edvard Griegs bolig på Troldhaugen.

Foto: Picasa 2.0

– Det lureste er å være på Bryggen, der de skal gå rundt og få omvisning. Jeg vil veldig gjerne se mange bergensere der. De lander klokken 12.00, og skal være her til klokken 17.00. Da må man være klar til festivitas, og det er utrolig flott at kongeparet igjen har valgt byen vår, sier hun.

Dette gjør de i Oslo

Charles og Camilla er det britiske kongehusets representanter, som skal besøke Danmark, Sverige og Norge denne uken. Forrige gang det britiske kongehuset var i Norge, var da Charles besøkte Zerokonferansen i Norge i 2010.

Kongefamilien begynner besøket i Oslo tirsdag. Her skal de spise middag hos sitt vertskap på Slottet, og besøke statsminister Jens Stoltenberg sin bolig.

De skal legge ned en krans til minne om ofrene etter andre verdenskrig ved Nasjonalmonumentet på Festningsplassen.

Garden ved Nasjonalmonumentet

MINNES KRIGSOFRE: Ved Nasjonalmonumentet i Oslo.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Charles og Camilla skal også besøke Nobelsenteret i Oslo, og møte flere ungdomsorganisasjoner. Blant annet har de selv tatt initiativ til å møte overlevende fra Utøya, og AUF-leder Eskil Pedersen er blant dem som skal hilse på den britiske prinsen.

– Jeg og noen av de andre overlevende skal møte dem sammen med kongen og dronningen. Det setter vi veldig stor pris på, har AUF-leder Eskil Pedersen sagt til NRK.no tidligere.

Etter timene i Bergen returnerer de kongelige til Oslo. På torsdag får kreftsenteret på Ullevaal sykehus og Kunstindustrimuseet besøk av Charles og Camilla, før de reiser videre til Sverige.

Politiet: – Besøket krever betydelige ressurser

Sikkerheten står også i høysetet, og politiet i både Bergen og Oslo får en viktig oppgave. I Bergen forteller visepolitimester John Reidar Nilsen at store mannskaper er i sving, uten at han går ut med detaljer om politiets arbeid.

– Vi går ikke konkret inn på akkurat hva vi gjør eller hvor mange politifolk som er satt av, men jeg kan si at dette er et besøk der vi har satt av en god del ressurser på, sier Nilsen.

Også politiet gleder seg til besøket.

– På lik linje med alle bergensere er det alltid kjekt å få besøk fra kongefamilien, og det klart det er ekstra spesielt når de har fått fint besøk fra utlandet, sier Nilsen.

– Skal si god dag og velkommen

Tilbake i barnehagen på Fløyen har barna også lagt planen for hva de skal til si til Dronningen når hun kommer på onsdag.

– Vi skal si «god dag» og «velkommen», sier Jorna og Eliana.

– Og så vet jeg at det skal være mange politifolk her. De skal stå inne i huset, oppe på loftet og ute og over alt, sier de to.

Video Barnehage forbereder seg til kongelig besøk

Se hvordan barna i Granebo naturbarnehage forbereder seg til kongelig besøk.