Barnegraver forfaller

Flere av gravene til de 61 barna som omkom under bombingen av Holen skole i 1944 forfaller på gravplassen på Nygård.

Gamle Nygård kirkegård

BARNEGRAVER TIL FORFALLS: Minneforeningen etterlyser kommmunalt stell av krigsgravene.

Foto: Anders Ekanger / NRK

I 1944 omkom 61 barn da Holen skole på Laksevåg ble bombet. De fleste barna er gravlagt på gamle Nygård gravplass. Men her står flere av gravene til forfalls.

Navnene borte fra gravene

Mange av gravsteinene er så nedslitt at navnene er borte og ornamenter er falt av gravsteinene, skriver Sydvesten

- Vi har gått her på gravplassen i mange herrens år, og har blitt mer og mer frustrert over at barnegravene forfaller på denne måten. For oss som fikk leve videre etter bombingen av Holen skole er barnegravene et veldig viktig minne, sier Birger Raadal i Minneforeningen av 4.oktober 1944, til avisen.

Foreningen har jobbet med å få det offentlige til å ta ansvar for vedlikeholdet av barnegravene i årevis, men ingenting har skjedd.

- Dette er minner etter sår som aldri leges, derfor har vi et ansvar for å vedlikeholde barnegravene etter bombingen i 1944 på en anstendig og verdig måte. Dette er viktig for oss. Det er vårt høyeste ønske at gravene blir vedlikeholdt, men vi trenger hjelp av det offentlige, sier Raadal.

Skal se på ansvarsretten

Barnegravene på Nygård er private og ligger ikke under ansvaret til den statlige krigsgravstjenesten.

Minneforeningen viser til et vedtak fra da Laksevåg var en egen kommune som sier at gravene skal fredes og holdes i stand av kommunen.

Bergen kirkelige fellesråd sier til avisen at de er i ferd med å avklare hvem som har ansvaret for å restaurere og vedlikeholde barnegravene.