NRK Meny
Normal

Barn mobber seg selv i sosiale medier

Det er oppdaget flere tilfeller av barn som mobber seg selv i sosiale medier. Forsker tror det kan være et rop om oppmerksomhet.

Digital nettmobbing

MOBBER SEG SELV: Barnevakten Hordaland har oppdaget flere tilfeller der barn oppretter falske profiler som mobber sin ekte profil på for eksempel Instagram og Facebook. (Illustrasjonsbilde)

Foto: Rune Eian

– De sakene jeg vet om var ganske graverende, og det var tøffe ting de skrev mot seg selv, sier Kjellaug Tønnesen i Barnevakten Hordaland.

I fjor fikk organisasjonen flere forespørsler om 7.-10. klassinger som oppretter mobbesaker mot seg selv.

André Baraldsnes

EKSPERT: Spesialrådgiver André Baraldsnes er en av landets fremste eksperter på mobbing. Han sier selv-mobbing kan være tegn på noe mer alvorlig i barnets liv.

Foto: May-Helen Rolfsnes

– Det kan være alt fra falske profiler på Instagram og Facebook til chatteforum. De har forskjellige profiler som skyter inn mot deres ekte profil, forteller Tønnesen.

– Kan være mer alvorlig

En av Norges fremste eksperter på mobbing, spesialrådgiver André Baraldsnes i Uni Research tror barn lager mobbesaker mot seg selv for å få oppmerksomhet.

Men ikke nødvendigvis for å fortelle om at de blir mobbet.

– Barn kan bruke mobbing som en måte å komme i kontakt med voksne på for å fortelle om et annet fenomen, noe som kanskje er mye mer alvorlig og vanskelig å sette ord på.

Mobbeeksperten har sett flere tilfeller av dette. Blant annet en gutt som fortalte skolen at han hadde blitt mobbet på skolen i lang tid. Skolen tok tak i det han fortalte, men kunne ikke finne at det faktisk var riktig.

– Etter videre samtaler og etter å ha koblet inn andre hjelpeapparater viste det seg at faren hans var alvorlig syk og lå for døden, forteller Baraldsnes.

– Vær oppmerksomme

Mobbeeksperten ber lærere og foreldre om å være oppmerksomme på dette. Det kan være et helt annet problem enn mobbing barnet egentlig ønsker å fortelle om.

– Når barn forteller at de har vondt og opplever å bli krenket så skal man tro barnet. Men det er alltid lurt at vi voknse sjekker at historien stemmer med virkeligheten, sier Baraldsnes.

Siste video

Tusenvis av nye målinger fra privatpersoner gjør Yrs værvarsel bedre.
Unike bilete av den første villreinen som vart funne med skrantesjuke (CWD) i Nordfjella.
Programleder: Mariann Reikerås