Hopp til innhold

Bakere farger brødene mørkere

Mange grovbrød er tilsatt malt som gjør brødet mørkere – uten at det blir grovere. – Lureri og matsminke, mener ernæringseksperter.

Grovbrød

MØRKT, IKKE GROVT: Trodde du at fargen på brødet henger sammen med hvor grovt det er? Tro om igjen. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Egil Torheim / NRK

Wenche Frølich

– LURERI: Dette er ikke noe annet enn matsminke, mener professor i ernæring, Wenche Frølich.

Foto: Morten Holm / Scanpix
Nesten 40 prosent av grovbrødene inneholder malt, noe som gir brødet en mørkere farge uten at det blir grovere. Det viser resultatet fra en test gjennomført av Bergens Tidende.

Fem av 13 brød farget mørkere

En rekke brød fra blant annet Rema 1000, Rimi, Ica og Kiwi ble sjekket i testen, som tok for seg brød som har tre eller fire kakestykker på grovhetsskalaen. Testen tok for seg hvor sunne brødene faktisk er, men avslørte også at fem av 13 brød var tilsatt malt.

  • Hva syns du om at brødene farges mørkere? Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken.

Malt i deigen gjør at brødet blir mørkere, men ikke grovere. Det er ernæringseksperter veldig lite begeistret for.

– Dette er å lure forbrukerne, det er ikke noe annet enn matsminke. Jeg vil ha den vekk og skjønner ikke hvorfor de fortsetter med det, sier Wenche Frølich. Hun er professor i ernæring ved Universitetet i Stavanger.

– Lureri

Hun får støtte av Mette Helvik Morken, som har doktorgrad i klinisk ernæring.

– Industrien sminker brødene på denne måten. Bakerne svarer at det gir smak, at det blir mer holdbart og at brødet ser mer tiltalende ut. Så da kan vi lure på hvem man skal tro på. Jeg mener det er lureri, sier hun til BT.

Morken og Frølich mener det ikke blir mindre bruk av malt i brød, tross at fargingen har blitt omtalt flere ganger de siste årene.

Nekter for at de sminker brødene

Fire av brødene som inneholdt malt i testen var fra bakeriet Bakers. Der nekter produktutviklingssjef Thor Ferner for at de lurer kundene, og han viser til at folk bruker grovhetsskalaen.

Brødskala'n

SKALAEN: Bakeriet Bakers tror ikke folk blir lurt av fargen, men at de forholder seg til grovhetsskalaen. I skalaen regnes brødet som grovt når minst halvparten av melmengden er sammalt mel, hele korn eller kli.

Foto: NBL

– Vi tilsetter malt for at det skal gi smak og aroma. Og så gir det brødet en gyllen og fin farge. Jeg tror ikke fargen betyr så mye for kundene som den gjorde. Nå ser forbrukerne på brødkskalaen, ikke så mye på farge, sier Ferner.

Morken er ikke overbevist.

– Jeg tror ikke folk er så bevisste. Når du løper inn på butikken i full fart, ser du kanskje på antall kaker på grovhetsskalaen og på fargen. Vi leser sjelden på innholdsdeklarasjonen når vi har det travelt. Da betyr fargen noe når vi skal ha et grovt brød, sier hun.

Syns du det er greit å «sminke» brødene med mørkere farge?