NRK Meny
Normal

– En seier for ytringsfriheten

Lagmannsretten frikjenner Bergensavisen for bildebruken i Dung Tran Larsen-saken.

Bergensavisen saksøkt for bildebruk av Dung Tran Larsens ektemann
Foto: Anders Ekanger/NRK og Marit Hommedal/Scanpix

Det kommer frem i dommen som kom fredag. Men i motsetning til dommen fra Tingretten, der BA også ble frikjent, ble avisen i denne rettsrunden dømt til å bære sine egne saksomkostninger.

– Dette er en smule overraskende. Vi må drøfte om vi skal forfølge dette videre. Men dommen er full frifinnelse. Det er jeg glad for. Både på avisens egne vegne og på vegne av norsk presse. For dette er en seier for ytringsfriheten, sier ansvarlig redaktør i BA, Anders Nyland, til Journalisten.

Krevde en rekke medier for millioner

Hele saken startet i august 2012 da den savnede Dung Tran Larsens ektemann og svigermor krevde 1,7 millioner kroner for BAs bruk av private bilder i forsvinningssaken. Da varslet familien at det også kom til å bli rettet krav mot Bergens Tidende, NRK, Dagbladet og VG av samme årsak.

Saken mot BA var den første i rekken, og avisens advokat, Thomas Rieber-Mohn, mente saken både var absurd og paradoksal. To måneder senere var Bergen Tingretts dom klar, en dom avisen vant på alle fronter .

Larsen-familien anket saken til Gulating lagmannsrett, men senket nå pengekravet fra totalt 1,7 millioner kroner til 350 000.

Vurderer å anke saken videre

Fredag kom dommen fra lagmannsretten. Og BA går nok en gang seirende ut.

Ifølge BA , selv gjør lagmannsretten det klart i dommen at åndsverkloven åpner «uten hinder av opphavsmannen kan bruke materiale som er regulert av loven når det gjelder omtale av politiets etterlysing eller etterforsking».

Det betyr at pressen kan bruke bilder i denne typen saker uten tillatelse fra opphavsmannen.

I tillegg bemerker lagmannsretten det helt spesielle i denne saken, at politiet og pressen sjelden eller aldri møter protester fra opphavsmenn mot å bruke bilder i forbindelse med etterlysning eller etterforskning.

«Forståelsen for ønsket om oppklaring er hos de fleste så sterk at man aldri reiser spørsmål av opphavsrettslig karakter.»

Familien Larsens advokat, Arild Dyngeland, sier til BA at han vil sette seg ned med sine klienter og vurdere om det er grunnlag for å anke.