Hopp til innhold

Avviser hemmelighold av rakettforsvar

Forsvarsministeren hevder at spørsmålet om et norsk rakettforsvar er tatt opp flere ganger med stortingsorganer.

Forsvaret

VIL BRUKE FREGATTENE: De fem norske fregattene er aktuelle for å delta i det store internasjonale rakettforsvar-samarbeidet. – Det er viktig å utnytte potensialet i fregattene våre, sier forsvarsdepartementet.

NRK fortalte i går at Norge i flere år har jobbet med flere andre land for å utvikle et rakettforsvar, uten at Stortinget var informert, en sak som først ble omtalt i Bergens Tidende.

Nå hevder forsvarsminister Ine Eriksen Søreide at dette ikke er tilfelle.

– Gjort kjent flere ganger

– Våre fregatter har ikke noen rolle i et ballistisk missilforsvar i dag. En eventuell fremtidig norsk anskaffelse av denne type kapasitet, det være seg på sjøen eller på land, vil selvsagt være gjenstand for grundige politiske overveielser der også Stortinget involveres, sier Søreide til NRK.

Ine Eriksen Søreide

– INFORMERTE STORTINGET: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

– Regjeringens linje i spørsmålet om rakettforsvar er bekjentgjort ved flere anledninger. Jeg har ved tre anledninger side februar konsultert med Stortingets organer, senest i forkant av toppmøte i Wales i september, sier forsvarsministeren.

Forhandler om medlemsskap

Norge forhandler nå om å bli med i samlingen Maritime Theater Missile Defense Forum (MDMDF), som har eksistert i 15 år etter å ha blitt opprettet av USA, Nederland og Tyskland. Norge har vært observatør siden 2013.

– Dette forumet er ikke direkte knyttet mot NATOs missilforsvar, men er multilateralt samarbeid innen maritimt luftvern og missilforsvar for å beskytte mot avanserte anti-skip kryssermissiler og ballistiske missiler. Samtalene med MTMDF ble innledet under Regjeringen Stoltenberg i mars 2013, sier Søreide.

– Gir økt innsikt i taktikk og teknikk

– For Norge er MTMDF en arena for å samarbeide med våre nærmeste allierte, og dermed få økt innsikt i utvikling av teknologi og taktikk innenfor området luft- og missilforsvar. Videre vil deltakelse i forumet bidra til at nasjonenes fartøyer kan samvirke bedre i forskjellige scenario, inklusive forsvar av Norge mot konvensjonelle lufttrusler, opplyser hun.

Forhandlingene om medlemsskap er ventet å ta 15 til 18 måneder.