NRK Meny
Normal

– Umulig med bybanetunnel her

Byrådets fagetat mener bybanetunnelen som Fremskrittspartiet har fått utredet er umulig å gjennomføre.

Hemmelig fjellhall i Bergen

INGEN TUNNEL HER: Kommunen sine fagfolk mener det ikke er mulig å lage tunnelinnslag for Bybanen her. Telenor sitt fjellanlegg i Heggebakken står i veien.

Foto: Jørgen Eide

Det er byrådets egen fagetat som har gjennomgått traseen med et alternativt tunnelinnslag.

Som NRK tidligere har skrevet, bestilte Frp sin egen utredning fra Multiconsult. Med bakgrunn i utredningen gikk partiet inn for at bybanen til Åsane bør gå inn i tunnel i Heggebakken ved Bergen katedralskole.

Nå slår imidlertid kommunens fagfolk fullstendig bena under forslaget.

– Ikke gjennomførbart

De mener nemlig at forslaget ikke er mulig å gjennomføre. Årsaken er at fjellanlegget til Telenor står i veien. I rapporten slår de fast at:

«De to variantene presentert i Multiconsult sitt notat er ikke gjennomførbare med hensyn til tekniske forhold og krav om en minimumsavstand på 15 meter til Telenors fjellanlegg».

Flere utfordringer

Det er mulig å legge en banetrasé opp Peter Motzfeldts gate i dagen og etablere en holdeplass i Nygaten, mener fagetaten. Men de peker på flere utfordringer med videreføring av traseen fra Nygaten og inn i fjellet.

I tillegg er fagetaten skeptisk til holdeplassløsningen som skisseres i Multiconsult sitt forslag. Ifølge kommunenes byråkrater vil det rett og slett ikke være plass til å vende alle bybanevognene i Kaigaten utenfor lagmannsretten.

Laster kart, vennligst vent...

Her er forslaget til Frp. Den svarte streken viser hvor Frp vil at tunnelen skal gå. Nonneseter og Kaigaten er stasjoner på eksisterende trasé. Frp foreslår i tillegg en stasjon i Nygaten, og to stasjoner under jorden: Vetrlidsalmenningen og Krohnengen.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Se forskerne undersøke hvalen
Det aller første julemarkedet i Bergen er en suksess. Den første uken det har vært åpent har tusenvis av mennesker vært innom.