– Bergen vil alltid være i mitt hjerte

Et folkehav av bergensere fikk se Aung San Suu Kyi. – Det er kaldt her, men dere varmer meg, sa hun til de mange tusen fremmøtte.

Tusenvis av bergensere var møtt opp for å se og høre Aung San Suu Kyi tale på Torgallmenningen. Her fikk de høre en kjærlighetserklæring fra den burmesiske frihetsforkjemperen til byen mellom de syv fjell.

– Veldig takknemlig ovenfor Bergen

Suu Kyi beskrev en lang reise fra Myanmar til Bergen, en reise som hun sa begynte allerede da mennesker startet sin kamp for menneskerettigheter og frihet.

– Jeg er veldig takknemlig ovenfor folket i Bergen. Ikke bare for hva dere har gjort for meg, men for alt dere har gjort for alle burmesere, sa Aung San Suu Kyi fra scenen.

Flere av hennes landsmenn var møtt opp, og fikk se den folkekjære politikeren fra æresplasser midt i hjertet av byen. Suu Kyi fikk blant annet overrakt gaver fra burmesiske bergensere, og hadde tidligere på dagen talt til eksilburmesere på Hotel Norge.

– Det er ikke bare burmesere i Norge og Bergen dere hjelper. Ved deres sterke prinsipper lærer dere oss mye.

Les videre under bildet.

Suu Kyi i Bergen

MØTT AV FOLKEHAV: Aung San Suu Kyi holdt en vel syv minutter lang tale for mange tusen bergensere.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– I Burma må vi tenke: Hvis folk langt unna i Bergen kan gi så mye sikkerhet til våre folk, hvorfor kan ikke vår egen regjering gi oss den samme tryggheten?

Sang Gandhis favorittsang

14 år gamle Tomine Mikkeline Eide åpnet arrangementet på Torgallmenningen med å hymnen «Lead, kindly light». Det satte demokratiforkjemperen stor pris på.

– Jeg ble veldig rørt da seremonien startet slik. Den var Gandhis favoritthymne, og han var veldig glad i den.

– Gandhi ble veldig rørt av tekststrofen «one step enough for me». Hvis det er nok lys til at vi kan ta det rette steget, så vil vi nå målet vårt i trygghet. Vi trenger ikke å se veiens ende, men trenger bare se den rette veien for å komme dit, sa Suu Kyi.

Deretter fortsatte hun å fortelle om hvordan en liten by på Vestlandet i Norge alltid har hatt en spesiell plass for henne.

– Mens vi har tatt steg for steg på veien til frihet i Burma, har Bergen og folket her vært med meg. Ikke fysisk, men alltid i mitt hjerte og mine tanker, sa hun til rungende applaus fra de fremmøtte.

Spøkte med været

– Her i Norge og Bergen har jeg sett folk fra hele verden og fra alle kontinenter. De ser veldig forskjellig fra nordmenn, men da er det fantastisk hvordan dere har tatt dem til dere som om de var en del av dere.

Til latter fra publikum nevnte hun også det noe kjølige juniværet.

– Norge er et kaldt land, det kan jeg ikke benekte. Men dere har varmet det for meg med deres hengivenhet og deres sjenerøsitet. Men også med måten dere takler været og det jeg vil kalle en lystighet ovenfor det, smilte hun.

Ønsker seg tilbake til Vestlandet

De knappe fem timene fikk hun bare se et fåtalls steder i byen, og Suu Kyi ga selv uttrykk for at hun gjerne vil oppleve mer av Bergen.

– Det dere har delt med oss har dere gjort på en så varm måte, at jeg ikke syns «thank you» er nok til å uttrykke det jeg føler. Men takk er alt jeg kan si, så takk!

Aung San Suu Kyi på talerstolen

TAKKET: - Jeg håper det blir mange anledninger for å komme tilbake til Bergen og lære byen å kjenne, avsluttet fredsprisvinneren.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

– Jeg håper dette ikke er siste gang jeg kommer til Bergen for å si takk. Jeg håper det blir mange anledninger hvor jeg kan komme tilbake og lære å kjenne Bergen. Jeg vil tilbake, jeg vil bruke tid i Bergen og jeg vil vite hvilken by det er som har produsert slike folk som dere.

– Dere vil alltid være med meg

Hun avsluttet med å vektlegge hvor viktig Raftoprisen var da hun fikk den for 22 år siden.

– Når jeg ikke kan være her med dere, vil jeg at dere skal vite at dere alltid vil være med meg. I Burma, og hvor enn jeg er. For dere var de første som anerkjente at vår kamp var en som var verdt å støtte.

Talene og arrangementet på Torgallmenningen var siste del av det åpne programmet i Bergen. Før Aung San Suu Kyi fløy tilbake til Oslo, var det lagt inn et siste stoppested: Troldhaugen. Her fikk hun en privat omvisning i Edvard Griegs hjem før hun skulle ta flyet til Oslo.